Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kürtőskalács – Édes Ízek Fesztiválja

A mai program: 12 órától Székelyföldi Értéktár Mozgalom – szakmai kerekasztal-beszélgetés a Kovászna Megyei Művelődési Központban; 16.30-tól Táncsétány – a Háromszék Táncegyüttes folklórműsora; 17.30-tól Hogyan készül az igazi csernátoni kürtőskalács – a Malomkert Panzió bemutatója (élő közvetítés); 20 órától Trend Music-koncert. Szombaton: 11–17 óráig Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája a Kovászna Megyei Művelődési Központban; gyermekprogramok és kincskereső verseny (Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat, Erzsébet park, ’48-as emlékmű); 12–16 óráig tiroli a parkban (Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, Erzsébet park); 11.50-től Az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa – a zsűri bemutatása; 12 órától a verseny indítása (12–14 óráig élő közvetítés); 14 órától néptáncelőadás: Perkő és Kincskeresők néptáncegyüttesek; 15.30-tól köszöntőbeszédek; 16 órától 15 méteres kürtőskalács – elkészíti a Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Egyesület; 16 órától az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa, 2022 – díjazás; 18.30–19.30-ig KáeR & Kapriccio-koncert; 20–21.10-ig 3 SUD EST-koncert. Vasárnap: 11 órától a rétyi Kováts András Fúvószenekar koncertje, 11–17 óráig Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája (Kovászna Megyei Művelődési Központ); gyermekprogramok és kincskereső verseny (Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat, Erzsébet park, ’48-as emlékmű); 12–16 óráig tiroli a parkban (Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, Erzsébet park); 12 órától A Reform kürtős verseny indítása (12–14 óráig élő közvetítés); 14–17 óráig lovagoltatás (az árkosi Barabás Lovarda szervezésében az Erzsébet parkban, a katolikus templom szomszédságában); 14.30–15.00 óráig román folklórműsor – Florile Zagonului; 15.30–16.30 óráig gyermektáncház – zenél a Folker együttes (Erzsébet Park, ’48-as emlékmű); 17 órától a Kárpát-medence kürtőskalácsa – bemutatás és kóstolás; 17.30-tól a Reform kürtős díjátadása; 19 órától Térerő-koncert, 20.30-tól Magna Cum Laude-koncert. Egyéb programok: Kürtős vonat, A búza útja – avagy tekerj az élményért.

Színház BEMUTATÓ AZ UDVARTÉR TEÁTRUMBAN. Heinrich von Kleist Amphitryon című vígjátéka egyszerre mutat rá, milyen nevetségesek tudunk lenni, amikor szemben állunk az ismeretlennel, ugyanakkor együttérzően engedi látni a szerelmes emberek kínlódásait. Az előadást ma 19 órától tekintheti meg a közönség a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Zeneszerző: Bocsárdi Magor, rendező: Botos Bálint. Jegyek elővételben az Udvartér Teátrum jegypénztáránál kaphatók, helyfoglalás a 0267 360 179-es telefonon. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház szep­tember 11-én nyitja új évadát a [email protected] című, Fren_Ák koreográfiájában készült produkcióval. Az előadás 18 órától látható a táncstúdióban. A következő előadásra szeptember 26-án 19 órától kerül sor.

Kiállítás TÁRLATVEZETÉS. Szeptember 10-én, szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében Incze Mózes egyéni tárlatán dr. Kányádi Iréne, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Ötvenperces előadásában bemutatja a művészt, a kiállított festményeket, illetve azok alapmotívumait.

Hírdetés

Hitvilág ELŐKÉSZÜLET ILLYEFALVÁN. A római katolikus templom búcsúünnepére készülve szep­tember 10-én, szombaton 16 órától Mária-köszöntőre várják az érdeklődőket. A TÖLTSÜK MEG ÉLETTEL A TEMPLOMOT programot folytatva a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség mindenkit közös áhítatra és a Kájoni Consort régizene-együttes előadására hív szeptember 10-én 16 órától a sepsikilyéni unitárius templomba, majd az azt követő állófogadásra. A rendezvényt a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet közösen szervezi. TANÉVNYITÓ SZENTMISE. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban szep­tember 11-én, vasárnap 11 órától Veni sancte tanévnyitó szentmisére várják a katolikus opciójú csoportok és osztályok tanulóit és minden más iskolás gyermeket, pedagógusokat, hogy együtt imádkozzanak az eredményes tanévért. TERMÉSZETVÉDELEM, VADÁ­SZAT A BIBLIÁBAN. Szep­tember 11-én, vasárnap 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Păiuș David út 2. szám alatt, a Petrommal szemben, a volt Lemn-metal épületé­ben az első emeleten zenés istentisztelet részeként a természetvédelemről, a vadászatról lesz szó, többek közt arról, hogy miként értelmezhetjük ezeket az írásokat napjainkban. Előadó: Kelemen László. A belépés díjtalan.

12. Brassói Magyar Napok A Brassói Magyar Napok mára a dél-erdélyi szórvány magyar közösség legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát, amelyet idén szeptember 11–18. között tartanak. A vasárnapi program:  az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében 16 órától nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés a barcasági magyarság helyéről és szerepéről a Kárpát-medencében, moderátor: Ambrus Attila; 19 órától a Drámai Színházban fesztiválmegnyitó: 30 éves a Sirülő, vendégművész: Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, meghívottak: a Heveder, Mátka néptáncegyüttes, Búzavirág néptáncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Százlábú néptáncegyüttes, valamint Berecz Pityu. A műsort összeállította: Ivácson László. Belépőjegy: 35 lej.

Futóverseny és forgalmi korlátozás A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület szeptember 11-én, vasárnap másodszor szervezi meg a Visit Covasna Marathon futóversenyt Kovásznán. A maratoni távot orbaiszéki falvakon, többnyire aszfalton teszik meg a futók a Kovászna–Zabola–Székelytamásfalva–Szörcse–Telek–Barátos–Páké–Kovászna útvonalon, érintve a zabolai Mikes-kastélyt, a tamásfalvi Thúry–Bányai-kúriát. A verseny vasárnap 9 és 15.30 óra között zajlik, és forgalmi korlátozások lesznek a Barátos–Páké–Kovászna útszakaszon.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Szombaton és vasárnap napközben a Sepsi Value Centre-ben és a Kauflandban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–16 óráig; a Grigore Bălan tábornok út 62/2. szám alatti Fazakas Dental Clinic rendelőben (0744 857 743) 10–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Maksán és Sepsibesenyőn, hétfőn Dálnokban gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak. FALUNAPOK. E hétvégén Torján (szeptember 10–11-én), Gelencén (szeptember 9–11. között), valamint Bélafalván tartanak falunapokat. UTCAFELÚJÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön szeptember 12-én a Sepsi Út-Építő vállalat elkezdi az úttest és a járdák felújítását a Táncsics Mihály utcában, amelynek során kicserélik az esővíz-elvezető rendszert is. A hatékony munkavégzés érdekében kérik a gépjárművezetőket, hogy ne parkoljanak a jelzett területen. A SESISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI hétvégi programja az arta.cityplex.ro/hu honlapon található meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »