Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Czetz János-emlékünnepség

12 órától Háromszéktől Argentínáig: Czetz János-emlékkonferencia a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében – moderál: Nagy Zoltán történész, 12 órától köszöntőbeszédek, bevezető előadás: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kedves Gyula ezredes, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője, történész; 12.30-tól Czetz János határőr-öröksége – dr. Csikány Tamás történész, 13 órától Czetz János életének brassói epizódjai – Krajnik-Nagy Károly tanár, újságíró, műfordító; 13.30-tól Czetz János, egy új tehetség a szabadságharc katonai vezetőinek sorában – Kedves Gyula történész, Budapest, 14.30-tól Czetz János szerepe Torda biztosításában 1848/49 fordulóján – Süli Attila hadtörténész, Budapest, 15 órától Az argentínai új világ, ahol Czetz János második otthonra lelt – Balogh Ádám Tibor történész, Budapest, 15.30-tól Czetz-hagyományok Argentínában és a Colegio Militar de la Nación – Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes, Budapest, 16 órától zárás.

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház június 11-én, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Are we human or are we dancers? című előadását játssza. Koreográfus: Ioana Marchidan. FLOW4. Június 27. és július 3. között negyedik alkalommal rendezik meg a régió egyik legkiemelkedőbb kortárstánc-fesztiválját Sepsiszentgyörgyön. A Flow fesztivál szervezői az idei kiadásra is izgalmas, reprezentatív, a világ számos pontjáról érkező elő­adásokat hoznak el, melyek által a kortárs tánctrendekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon: a teljes értékű jegyek ára 35 lej, a kedvezményes jegyeké (diákok, nyugdíjasok) pedig 20 lej. Az M Studio előadására a megszokott, 20 lejes jegyárak érvényesek.

Zene Sárik Péter Trió a Szimplában. Júniusban 12 állomásos turnéra indult Bartók-feldolgozásokkal a Sárik Péter Trió. Tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob). Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában lépnek fel. Jegyek ára: 35 lej.

Kiállítás A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Befejezett Jövő #5 Újratöltve című, csoportos kiállítás június 26-ig látogatható, naponta 11–19 óráig, hétfő és ünnepnapok kivételével.

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Világhírű Reveder című gyermekelőadását ma 11 órától Gelencén a Kultúrházban játssza. A KÉK HOLD TÁNCKLUB év­záró előadását június 10-én, pénteken 18 órától szervezik meg a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park felső sétányán. Két év kihagyás után újra köztéri táncra hívják a város lakóit. A táncklub részéről 70 felnőtt és 10 gyermek táncol olyan társassági és divattáncokat, mint tangó, bécsi, angol keringő, slowfox, szamba, csacsacsa, rumba, jive, rock and roll, line dancing és mások. PERKŐI TALÁLKOZÓ. Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében. Öt megyéből 32 tánccsoport és több mint 900 ifjú táncos érkezik a Perkő-hegyre, hogy bemutatkozzon, kapcsolatokat teremtsen és megélhesse a magyar néptáncörökség gazdagságát és sokszínűségét.

Hírdetés

Képernyő Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Gondolatok múltról, jövőről. Ballagás a Baróti Szabó Dávid Líceumban. 20.11 Nincs számunkra mély. A nemzeti összetartozás napja Vargyason. 20.25 Préda Barna újabb kötetének, a zalánpataki hősök Harci zajban című albumának bemutatója, Zalánpatak 330 éves múltja előtt tisztelgve. 21.05 Gyermeknap Baróton. 21.10 Közösséget építve. A Művészeti és Népiskola programjai, vargyasi bemutató. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től A rosszfiúk (magyarul beszélő), 16.30-tól Álomépítők (románul beszélő), 18.15-től Doctor Strange az őrület multiverzumában (magyarul beszélő), 18.30-tól Egy állami csíny ankétja (román feliratos, Francia Filmfesztivál), 20.30-tól R. M. N. (románul–magyarul–németül–franciául beszélő), 20.45-től Top Gun: Maverick (román feliratos). Honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág Péntekig lehet jelentkezni a Feltöltő Keresztény Zenefesztivál részeként megrendezésre kerülő Feltöltő Ifjúsági Találkozóra, amelyre június 24–26. között kerül sor Gyergyószentmiklóson. A 14 és 29 éves korosztályt megszólító rendezvény mottója: „Merj nagyot álmodni Istennel!” Június 25-én Mărgulescu Cotiso, a marosvásárhelyi Imádság Háza vezetője tart előadást, a résztvevők műhelymunkákon találkozhatnak az előadókkal, akik személyes életükről is beszélnek majd. Kiscsoportos beszélgetés, interaktív játékok, dicsőítés és ökumenikus istentisztelet is részét képezi a napnak. A programra regisztrálni a feltolto.ro oldalon lehet.

Csodalámpa Olvasóklub A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Csodalámpa Olvasóklub címmel szervez olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozást a következő időpontokban: I. és II. osztályt végzett gyermekeknek június 27. – július 1. között, III., IV. és V. osztályt végzettek számára június 20–24., a VI., VII. és VIII. osztályok végzettjeinek július 4–8. között. A program naponta 10–14 óráig zajlik a könyvtár kiskertjében. Maximális létszám 15 fő, jelentkezni a könyvtár titkárságán a 0267 351 609-es telefonszámon lehet, a helyek betöltése a jelentkezés sorrendjében történik. Kérik, hogy mindenki csak a saját gyerekének foglaljon helyet.

Nevezni lehet a Filmgalopp versenybe A Filmtett Egyesület meghirdette a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyét: filmeket várnak erdélyi magyar alkotóktól, ezúttal fikciós műfajokban. Az idén hetedik kiadásához érkezett verseny célja fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp idei versenyében indulhat bármilyen témájú és technikájú kisjátékfilm, kísérleti vagy animációs alkotás, amely 2020. január 1-je óta készült el, ha stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészt erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg. Nevezési határidő: augusztus 7., éjfél. A versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint az előző Filmgaloppokról szóló további információk elérhetőek a fesztivál weboldalán (filmtettfeszt.ro).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 23-as Farmacom (telefon: 0267 317 318, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden VÍZELLÁTÁS. Sepsiszentgyörgyön ma 8–15 óráig a Vojkán utcában szünetel az ivóvíz-szolgáltatás. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani. Amennyiben a vízszolgáltatás újbóli üzembe helyezésekor a vízszolgáltatási paraméterekben hiányosságok merülnek fel, jelezni lehet a 0744 326 104-es vagy 0267 315 393-as telefonon. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Ozsdolán és Hilibben, pénteken Szentkatolnán és Imecsfalván gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). ASZFALTOZÁS. Ma elkezdik az úttest, a járdák és a parkolók aszfaltozását Sepsiszentgyörgyön az Orgona utcában. Kérik a járművezetőket, hogy a munkálatok idején ne parkoljanak a jelzett utcában.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »