Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

A Liszt Intézet Szent György-napi rendezvényei Az idei Szent György Napok alkalmából öt programmal készül a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet, melyeket önállóan vagy társszervezőként valósít meg. Április 24-én, vasárnap 17 órától Női költők délutánja az EMŰK emeletén található kiállítótérben. Meghívott vendégek: Egyed Emese költő, egyetemi tanár, irodalomtörténész, Varga Melinda József Attila-díjas költő, szerkesztő, Farkas Adrienne, a Kossuth rádió Gondolat-jel című műsorának szerkesztő-műsorvezetője. Beszélgetőtárs: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy vezetője. Április 24-én, vasárnap 20 órától 8 Seasons, 1 World – Vivaldi–Piazzolla szimfonikus koncert, nemzetközi színvonalú program a Krisztus Király római katolikus templomban. Meghívottak: Artur Kaganovskiy hegedűművész és Césár Álvarez karmester, valamint a Kaganovskiy Virtuózok. Április 25-én, hétfőn 16 órától Egy új kor hajnalán címmel kamarakiállítás Anastasia Vdovkina tűzzománc-művész alkotásaiból a Míves Házban. A tárlatot megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy vezetője. Április 25–26-án Móser Ádám harmonikás, zeneszerző, zenekarvezető négy előadást tart a város lakónegyedeiben és közterein.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében (színpadra épített nézőtér) április 21-én, csütörtökön és 22-én, pénteken 19 órától Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (korhatár: 14+) című előadását játssza. Jegyek a biletmaster.ro oldalon, a városi szervezőirodában vagy előadás előtt a helyszínen kaphatók. BESZÉLGETÉS NEMES LEVENTÉVEL. Holnap 19 órától a költészet napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Fapados Kultúr Caféban (Csíki utca 47.) rendhagyó beszélgetésre kerül sor Nemes Levente színművésszel. A belépés díjtalan.

Bábszínház A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház tavaszi vakációra ajánlott előadásai: A fehér macskahercegnő (ajánlott életkor: 3+) című bábjátékot ma 18 órától játsszák a bábszínház stúdiótermében. Április 21-én, csütörtökön és április 22-én, pénteken 20.51-től az Örkény István egyperces novelláiból készült Részeg halottakat nem szolgálunk ki! kirakat-elő­adást 14 éven felüli nézők a Szabadság téren, a Tamási Áron Színháznál tekinthetik meg. Az előadásokra a helyek száma korlátozott, ajánlott mielőbb jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Zene FOLYTATÓDIK AZ ÜVEGHANG AKADÉMIA. Az opera műfajának és éneklési technikájának bemutatásával folytatódik az Üveghang Akadémia elnevezésű ismeretterjesztő zenei képzés. A harmadik előadásra április 22-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban kerül sor. Meghívott előadó: György Levente operaénekes.

Hírdetés

Kiállítás A XXI. NEMZETKÖZI MAGYAR FOTÓSZALON megnyitójára április 21-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A tárlatot méltatja Magdó István, az MFVSZ alelnöke. Közreműködik a kovásznai Városi Művelődési Ház Neo-Gitár Alfa együttese (felkészítő: Kurta Béla ny. zenetanár). KÉZIMUNKA-KIÁLLÍTÁS. Április 23-án, szombaton 15 órakor a belvárosi Szent József-plébánia hittantermében a sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör megnyitja A Kárpát-medence gyöngyszemei című kiállítását, melyen varrottasok, hímzések és gyöngy ékszerek bemutatására kerül sor. A kiállítást megnyitja Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész, a népművészet mestere. Méltatják: ft. Márkus András plébános, Magyarósi Imola művészettörténész, várositanács-tag és Bereczki Kinga, az Amőba Alapítvány igazgatója. A kiállítás megtekinthető április 23. és május 7. között naponta 9–18 óráig.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától A rosszfiúk (magyarul beszélő) és 11.15-től románul beszélő, 16.15-től Sonic, a sündisznó 2. (románul beszélő), 16.30-tól Sonic, a sündisznó 2. (magyarul beszélő), 18.30-tól Belfast (román feliratos), 19 órától Exhibition – A húsvét a művészetben (román feliratos), 20.15-től Az influenzás Petrov (román feliratos), 20.45-től Az elveszett város (román feliratos) Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102.

Előadás és elemzés népmeséinkből A magyarországi Szeibert András nagycsaládos magyarságkutató, a Háló egyik alapító tagja Meseelemzés címmel tart ingyenes előadást a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa Termében április 21-én, csütörtökön 16.30-tól fiataloknak és fiatalos lelkületűeknek. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban április 22-én, pénteken 19 órától Az aranygyapjas kosok című magyar népmese elemzésére várja az érdeklődőket. Adományokat elfogadnak, ezeket a kárpátaljai magyar közösséghez juttatják el a Háló közösségen keresztül.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) egész héten 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) hétfőtől péntekig 12–18 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Baróton, csütörtökön Felsőrákoson gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). IVÓVÍZ. Ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Uzonban és Szentivánlaborfalván. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a [email protected] e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. NYUGDÍJASÜDÜLÉS. A Nyugdíjasok Sugás Szervezete üdülést szervez Hajdúszoboszlóra május 22. – július 3. és augusztus 21. – szeptember 25. között. Érdeklődni a székhelyen (Lábas Ház) vagy a 0771 122 156-os telefonon lehet. SZÉKELY NEMZETI TANÁCS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig szimbolikus áron ismét megvásárolható A székely nemzet atlasza (A Székelyföld tájrajza és történelme).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »