Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében március 9-én, szerdán 18 órától Nemes Gyula „Népem biztonságát őrzöm”. Maros-Torda vármegyeiek a Magyar Királyi Csendőrség kötelé­kében című könyvének bemutatójára kerül sor. A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatába illeszkedő rendezvényen a 2021-ben megjelent kötetet Lőrinczi Dénes történész, könyvtáros méltatja, illetve beszélget a szerzővel.

Március 15. Sepsiszentgyörgyön Sepsiszentgyörgy idén kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra. A koszorúzások mellett lesz népzene és néptánc, ünnepi hangverseny, szónokverseny, de forradalmi kisvonat is. ÜSZTÜRÜ-KONCERT. A megemlékezés első momentumaként az Üsztürü Zenekar tart néptánccal fűszerezett koncertet március 14-én, hétfőn 19 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna (ének) és Rácz László (cimbalom). A Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint Tőkés Edit és Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást. ÜNNEPI HANGVERSENY. A már hagyományossá vált ünnepi hangverseny március 15-én, kedden 19 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekar ünnepi témát megidéző repertoárjában szerepelnek többek között Erkel Ferenc, Kacsóh Pongrác, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Giacomo Puccini művei. FORRADALMI KISVONAT. Az idei év újdonságaként Forradalmi Kisvonat névvel tematikus járatot indítanak kicsiknek és nagyoknak. Március 14-én és 15-én 9, 11, 13 és 17 órától indul a körút, melynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogat el a kisvonat, amelyek szorosan kötődnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra Demeter Lajos nyugdíjas könyvtáros, helytörténet-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál, az aradi vértanúk kopjafáinál zárul. A délelőtti járatokra iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják a 0729 062 856-os telefonon. A kisvonatra 3 és 5 lejes jegyeket lehet váltani a helyszínen.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a nagyteremben március 9-én, szerdán 19 órától bemutatót tart: a Szerelem és más bűntények című előadás Stefan Arsenijević azonos című filmje alapján készült rendkívül sajátos stílusban. Rendező: Theodor-Cristian Popescu. További előadások: március 11-én és 12-én 19 órától a nagyteremben. Jegyek a városi szervezőirodában vagy a biletmaster.ro platformon kaphatóak.

Zene ISTVÁN ILDIKÓ ÉS BARÁTAI népzenei koncertet tartanak március 9-én, szerdán 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. A koncerten az énekest hangszeren kíséri: Csibi Szabolcs, Lőrinczi Zsolt, Melkuhn Róbert, Mihály Pál és mások. 

Kiállítás FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁS BARÓTON. Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár Termében március 9-én 18 órakor megnyílik a Tehetségük az isteni ingyen kegyelem ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe című kiállítás. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében, a Nagybánya a női alkotók tükrében elnevezésű program keretében létrejött kiállítás két különleges művész, egy író és egy festő testvérpár, R. Berde Mária és Dóczyné Berde Amál pályaképét mutatja be okmányok és műalkotások, valamint riportok segítségével. Köszöntőbeszédet mond dr. Both Hajnal konzul (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa). Házigazda: Demeter László, Erdővidék Múzeumának muzeológusa. A kiállítás április 15-ig látogatható. EMLÉKKIÁLLÍTÁS KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Balási Csaba fotóművész Im memoriam Kosztándi Jenő című kiállítását Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház Galériájában március 10-én 18 órától nyitja meg Deák Ferenc Loránd műkritikus.

Hírdetés

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES újra színpadra viszi Átöltözés című néptáncszínházi előadását március 10-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Rendező: Ivácson László.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 17 órától Uncharted (magyarul beszélő), 17.30-tól Super-héros malgré lui (román felirattal), 19.15-tól West Side Story (román felirattal). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102.

Tortoma Önképzőkör Baróton a városi művelődési ház Bodosi Dániel Termében ma 19 órától a nemzetközi nőnap alkalmából Nőszervezetek szerepe a társadalomban címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Meghívottak: Andorkó Rozália, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör nőszövetségi elnöke (Vargyas), Benedek Erzsébet Andrea, a Bibarcfalvi Református Nőszövetség elnöke, Buda Rozália, az RMDSZ Baróti Nőszervezetének elnöke és Kelemen-Karikás Eleonóra, az Erdővidéki Református Egyházmegye nőszövetségi elnöke (Szárazajta). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

A Székely Szabadság Napja A Székely Nemzeti Tanács és a Sepsireform Egyesület március 10-én, csütörtökön, a Székely Szabadság Napján Sepsiszentgyörgyön a turulmadár-obeliszknél 11 órától tartja megemlékező rendezvényét. Beszédet mond Erika Casajoana, a katalán kormány tagja, Izsák Balázs SZNT-elnök, s elhangzik Szili Katalin, a Miniszterelnöki Hivatal megbízottjának üzenete. Fellép a Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája, karvezető Jakab Árpád. Ezt követően 13 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ünnepélyes keretek között adják át a 2021-es év Gábor Áron-díjait Erika Casajoanának (Katalónia), Sobor Dávidnak (Magyarország) és Toró Attilának (Sepsiszentgyörgy). Közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Times for Flute triója: Császár Katalin tanár és Sebestyén Lázár Kata, valamint Máthé Izabella diákok. Ünnepi beszédet mond Izsák Balázs elnök. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ügyintézés Miklósváron Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a miklósvári Gyenge Imre Elemi Iskolában fogadják az érdeklődőket az érvényben lévő egészségbiztonsági szabályok betartása mellett. Segítenek a magyar országgyűlési választáson való részvételhez szükséges regisztrációban, összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket.

Röviden SZORGOS KEZEK KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti (hímzés, kötés, horgolás) tevékenységre várják az érdeklődőket. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. VISSZATÉRÍTIK AZ USZODABÉRLETEK ÁRÁT. Visszaigényelhetők a fel nem használ uszodai bérletek Sepsiszentgyörgyön. Akinek az uszoda bezárásakor (2021. november 1-jén) érvényes bérlete volt, az a fel nem használt pontjainak az ellenértékét visszakapja a ReKreatív Rt.-től. A bérletárak visszatérítését személyesen a Sepsi Aréna épületében lehet igényelni (ez esetben készpénzzel fizetik ki az ügyfelet), vagy online (így banki átutalás formájában érkezik vissza az összeg). Az online kérést a rekreativ.club/abonament címen lehet kitölteni, erről a címről egy kattintással elérhető az űrlap magyar változata is.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »