Mi, hol, mikor?

’56-os megemlékezések Háromszéken

Az esemény 11 órától szűk körű koszorúzással kezdődik a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának homlokzatán található Gloria Victis táblánál, ezt követően Szalay Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál, az ’56-os parkban található emlékműnél, valamint az Erzsébet parkban, a kommunizmus áldozatainak emlékére felállított kopjafánál helyeznek el koszorúkat. * Az ünnepi megemlékezés részeként 17 órától a Liszt Intézet és az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség közös szervezésében Erdélyben első alkalommal Sepsiszentgyörgyön az evangélikus templomban mutatják be a Magyar Távirati Iroda 56 kép 56-ról című dokumentumfotó-válogatását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából. Bevezető áhítatot mond Zelenák József evangélikus esperes, ünnepi beszédet tart Mile Balázs konzul – Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda, a kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna – Liszt Intézet, Sepsiszentgyörgy. * A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ingyenes filmvetítésekkel emlékezik: ma 18 órától a Trezor, szombaton 17 órától az 1956 – Emlékezzünk a hősökre című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A helyek száma korlátozott, ezért a filmvetítésekre javasolt az előzetes helyfoglalás. * Az ünnepi megemlékezések a járványügyi előírások betartásával zajlanak BARÓT. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés három helyszínen fog zajlani. 23-án, szombaton 17 órakor a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont udvarán, Jan Palach, Bauer Sándor és Moyses Márton kegyhelyénél, illetve a négy baróti diákforradalmár: Bíró Benjámin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton emléktáblájánál emlékeznek és koszorúznak az erdővidékiek. A megemlékezés közreműködői: Szokoly Elek közíró, emberi jogi aktivista, illetve Benedek Fanni és Tordai Magor VIII. osztályos diákok. * Az iskolai eseményt követően a jelenlévők gyalogosan vonulnak át a Petőfi Sándor (Híd) utcába, ahol az 1956-os emlékműnél folytatódik a megemlékezés, amelynek keretében megemlékező beszédet tart Benedek-Huszár János polgármester és Demeter László történész-muzeológus, Sebestyén Fruzsina énekkel és Deák Iringó szavalattal, míg a Zathu­reczky Gyula Református Énekkar kórusművekkel színesíti a programot. Az esemény koszorúzással, illetve Szabó Előd unitárius esperes áldásával zárul. * A Híd utcai megemlékezést követően a Baróti Városi Művelődési Ház kistermében Szokoly Elek emberi jogi aktivista, volt politikai fogoly (Marosvásárhely) Barátom, Moyses Márton címmel tart visszaemlékező előadást. KOVÁSZNA. A kovásznai Magyar Polgári Párt és a Lyukaskő Egyesület közös szervezésében ökumenikus megemlékezést tartanak október 23-án 16.30-tól a belvárosi református templomban. KÉZDIVÁSÁRHELYEN elmarad az október 23-ai megemlékezés.

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban október 23-án, szombaton 19 órától a Pappa mia! című előadást játssza. Koreográfus: Fehér Ferenc. V. MAGYAR SZÍNHÁZFESZTIVÁL. Brassóban a Drámai Színházban október 20–25. között zajlik az V. Magyar Színházfesztivál. A mai program: 19 órától Darvasi László: Karády zárkája – zenés monodráma Bar­tha Boróka előadásában a Drámai Színház kamaratermében. Szombaton: 18 órától Radnóti-rekvizítumok régi verseimből – Laczkó Vass Róbert és Szép András szerzői és előadóestje a Drámai Színház kamaratermében, 19.30-tól Tamási Áron: Tündöklő Jeromos – a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkciója a Drámai Színház nagytermében; vasárnap: 19 órától Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron – a Temesvári Állami Csiky Gergely Színház elő­adása a Drámai Színház nagytermében. * Jegyeket online a bilete.ro oldalon a www.bilete.ro/v-magyar-szinhazfesztival linken, illetve az RMDSZ brassói irodájában lehet vásárolni.

Kiállítás KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ AZ EMŰK-BEN. Ma 18 órától az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében az Ösztön című, fiatal erdélyi vagy erdélyi kötődésű képzőművészeket bemutató kiállítás záróeseményeként Incze Mózes és Bodoni Zsolt festőművészek vetített képes előadáson mutatják be fontosabb alkotásaikat és az erdélyi indulástól a külföldi elismertségig vezető utat. A két előadás között Rizmayer Péter budapesti születésű, jelenleg Árkoson élő és alkotó vizuális művész portréfilmje is megtekinthető lesz.

Zene ZONGORAHANGVERSENY – LISZT-EMLÉKEST. Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának közös szervezésében ma 18 órától zongorahangversenyt rendez. Fellép Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. Jegyár: 20 lej. A koncert a hatályban lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően zajlik.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 16 órától Bébi Úr: Családi ügy (magyarul beszélő) és Hibás Ron (románul beszélő), 18 órától Trezor (magyar történelmi film) és Az utolsó párbaj (román felirattal), 20.45-től Dűne (román felirattal), 21 órától Venom 2. – Vérontó (román felirattal); szombaton 11 órától Hibás Ron (magyarul beszélő), 11.15-től Addams Family 2. (románul beszélő), 16 órától Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (magyarul beszélő), 17 órától 1956 – Emlékezzünk a hősökre! (magyar dokumentumfilm), 18 órától 007 Nincs idő meghalni (román felirattal), 18.30-tól Dűne (román felirattal), 21 órától Venom 2. – Vérontó (román felirattal) és 21.15-től magyarul beszélő; vasárnap: 11 órától Hibás Ron (magyarul beszélő) és 11.15-től románul beszélő, 15.30-tól Mit látunk az égre nézve? (román felirattal), 15.45-től Vad Románia (román dokumentumfilm), 18 órától Perzsa nyelvleckék (román felirattal), 18.15-től Dűne (román felirattal), 20.15-től 007 Nincs idő meghalni (román felirattal), 21.15-től Venom 2. – Vérontó (magyarul beszélő).

Hitvilág UNITÁRIUS ÜNNEPI ISTENTISZTELET és alkalmi műsor lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére vasárnap 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Szolgálatvégzők: Benczédi Zsófia és Lőrinczi Alpár. MISSZIÓS VASÁRNAP. A világmisszió megünneplését 1926-ban vezették be. Október 24-én a világ minden katolikus templomában a missziókért, a távoli földrészeken élőkért, a misszionáriusokért és Krisztust követő céljaikért szól az ima, és erre gyűjtik az adományokat.

Alzheimer Kávézó Baróton A Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó ágazata az októberi találkozóra hívja az Alzheimer-kórral és más demenciával élőket, családtagjaikat, szakembereket és érdeklődőket. Aktuális téma: Együtt élünk a demenciával – tematikus beszélgetés október 25-én, hétfőn 18 órától a Party Pub vendéglő emeleti részén. Érdeklődni a 0728 967 211-es telefonon lehet.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Grigore Bălan tábornok úti Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden ÁRAMSZÜNET. Nagyajtán és Középajtán ma 10–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás. FELÚJÍTÁS A FIÓKKÖNYVTÁRBAN. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Sport utcai fiókkönyvtára felújítási munkálatok miatt mától várhatóan egy hónapig zárva tart. DÉNES ISTVÁN-EMLÉKTÚRA. A háromszéki EKE október 24-én, vasárnap tartja a Dénes István-emléktúrát a Vargyas-szorosban a következő útvonalon: látogatóközpont, Alsó vízkelet, Farkasösvény, Széchenyi-szirt, Tatár-kápolna, Pionírok ösvénye, Orbán Balázs-barlang (koszorúzás), látogatóközpont (sütés). Indulás 8 órakor a Sugás előtti parkolóból. Túravezető: Dukrét Lajos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »