Mi az a lázgörcs és mi a teendő?

Mi az a lázgörcs és mi a teendő?

A szlovák egészségügyi minisztérium figyelmezteti a kisgyermekes szülőket, hogy magas láz esetén úgynevezett lázgörcs léphet fel.

Amennyiben ez első alkalommal jelentkezik, ajánlatos mentőt hívni.

A leggyakoribb tünetek: megfeszülő test, hörgő légzés, egyik testfél rángása.

Hírdetés

A lázgörcs az esetek egyharmadában ismétlődhet. Erre akkor nagyobb az esély, ha az első lázgörcs már egészen kicsi csecsemőkorban jelentkezik, és/vagy nagyon elhúzódó. Ugyancsak növeli az ismétlődés valószínűségét, ha a gyereknek van valamilyen idegrendszeri rendellenessége, ami fejlődési zavar, születési károsodás vagy már lezajlott idegrendszeri gyulladásos betegség, sérülés miatt jött létre.

Csecsemő- és kisdedkorban élettani okok miatt eleve kissé fokozottabb a görcskészség, de csak átmenetileg. Ennek háttérében az ekkortájt zajló, igen erőteljes agyi fejlődési folyamatok állnak. A láz az arra hajlamos kicsiknél emiatt provokálhat könnyebben görcsöt.

A lázgörcs lehet agyhártyagyulladásnak, agyvelőgyulladásnak is tünete.

Láz esetén a gyermekek testhőmérsékletét lehetőleg mindig ugyanazon a helyen és ugyanazzal a lázmérővel mérjük. A végbélnyílásban mért hőmérséklet általában fél fokkal magasabb, mint a hónaljban mért érték. Amennyiben a láz magasabb 38 foknál, ajánlatos lázcsillapítót beadni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »