Mi a titok nyitja? – Családok lelkigyakorlatát tartották Nyírbátorban

Mi a titok nyitja? – Családok lelkigyakorlatát tartották Nyírbátorban

Március 3-án, péntek este érdekes jelenet zajlott a nyírbátori Kelemen Didák Lelkigyakorlatos Ház hittan termében: a nyíregyháza-jósavárosi Szent Imre-plébániáról érkezett családok igyekeztek megnyitni a plébániai kormányzójuktól, Nagy Csaba atyától kapott ördöglakatokat. A feladathoz kapott elmélkedni való pedig a következő volt: Melyik az a kulcs, amitől megnyílik szeretteink szívén a zár?

A lelkigyakorlat témája a titok volt. Csodálatos, amikor egy család, egy közösség egységben él és együtt ünnepli hitük titkát. Milyen kedves, amikor a családtagok egymásnak meglepetést készítenek, vagy amikor karácsonykor a gyermekek szeme ragyog a titokban feldíszített karácsonyfa láttán. Sok olyan titok van azonban, ami elszigeteli, eltávolítja egymástól a házastársakat, vagy a család tagjait. A titkolózás hatására nem lesz őszinte a kommunikációnk, nem lesz természetes a viselkedésünk, és fokozatosan eltávolodunk egymástól. Bezárkózunk, és lassan elfogadjuk az elszigetelődést ahelyett, hogy házasságunk egységének építésén dolgoznánk.

A részt vevő házaspárok érdekes feladatokat kaptak: szobrászkodtak, egy vers sorait játszották el mozgással, a férfiak és nők egymás számára kedves és idegesítő szokásaikat gyűjtötték össze, kisfilmeket dolgoztak fel, kérdőívet válaszoltak meg. A családok együtt alkottak padlóképeket. Szentmisén, majd szentségimádáson is részt vettek.

Természetesen a szülőknek szóló programok közben a gyermekek remekül játszottak, és a hazatérés előtt már azt tervezgették, hogy majd a következő hasonló programra milyen eszközöket és játékokat vigyenek magukkal.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől: 

„A rejtélyek, a titkok elszigetelődéshez vezetnek, majd a titkok egyre növekednek, és a kapcsolat a házasság széteséséhez vezet. Minél több rejtegetett titok van, annál nagyobb gubanc lesz a kapcsolatban.”

Hírdetés

„A mostani lelkigyakorlat gyümölcse a folyamatos beszélgetés, részletesebb megosztás a párommal: így a titok, a rejtély közös titokká alakul, mely által még közelebb kerülhetünk egymáshoz.”

„A gyerekek, mint mindig, nagyon jól érezték magukat. Együtt, friss levegőn játszottak, és nem a képernyők előtt töltöttek órákat. Nem kellett őket este altatni. Már várják a következő alkalmat.”

A teljes beszámoló ITT olvasható. 

Szöveg: Nagy Csaba családreferens, plébániai kormányzó; a Szent Imre-plébánia családjai

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »