Mi a különbség a szokásos és a koronavírus okozta tüdőgyulladások között

Mi a különbség a szokásos és a koronavírus okozta tüdőgyulladások között

Érdekes beszélgetést folytatott a minap Pavol Pobeha kassai tüdőgyógyász, egyetemi tanár a sajtó képviselőivel. Olyan tényekről mesélt, amelyek ma különösen aktuálisak: mi okozza általában a tüdőgyulladást, milyen különbségeket tapasztalnak a szokásos, illetve a koronavírus okozta tüdőgyulladások között.

A tüdőgyulladásokat leegyszerűsítve két csoportba oszthatjuk:

az eddig leginkább előforduló  baktériumok okozta tüdőgyulladásra, illetve a mostanság tapasztalt vírus okozta változatra.

Két tüdőgyulladás abban is különbözhet egymástól, hogy azt a beteg társaságban, munkában kapta el, vagy  kórházi tartózkodása idején.

Hogyan lehet a betegséget elkapni?

Nos, az fertőzésként terjed az emberek között, tehát fertőzött embertől kapható el. Előfordulhat azonban közvetett úton történő fertőzés is, amikor a fertőzést egy kevésbé rendben tartott klímaberendezés közvetíti. Sőt az sem ritka, hogy a baktérium egy ideje már az ember szervezetében van, de csak akkor támad, ha a gazdatest immunrendszere bármilyen okból legyengül.

Koronavírus esetén gyakran beszélünk kétoldali tüdőgyulladásról! Mit jelent ez?

A tüdő páros szerv. Ha csak az egyik oldala betegszik meg, a másik képes ellátni az életfunkcióit, ám ha mindkettő, az veszélyezhetetheti az illető életét, mert gond léphet fel a vérgázok, az oxigén és a széndioxid cseréjénél.

Milyen a lefolyása a bakteriális fertőzés eredményeként kialakult tüdőgyulladásnak, és milyen a koronavírus okozta betegségnek?

A bakteriális fertőzés eredményeként kialakuló tüdőgyulladás általában csak a tüdő egyik oldalát érinti, ritkábban mindkettőt. A beteg általában nincs életveszélyben,

míg a koronavírus-fertőzés a tüdő mindkét oldalát érinti, és gyakran a paciensek az életükért küzdenek, hiszen a tüdő elveszíti a szervezet oxigénellátásának funkcióját.

Ha a gyulladás nagy felületet érint, akkor a tüdő megváltoztatja sűrűségét, nem lesz levegős. A betegnek nehéz a légzése, oxigénhiányban szenved. Erős a gyanúnk, hogy a röntgen- vagy CT-vizsgálatok során észlelt változások nemcsak a gyulladás jelei lehetnek, hanem érkárosodás és véralvadás is történik a tüdőben.

Hírdetés

A koronavírus esetén gyakoribbak a hosszútávú légzési problémák. Ez mivel magyarázható?

A gyulladás utáni tüdőt hegesedés, úgynevezett fibrózis jellemezheti, amely akár tartós is lehet.

Ilyenkor a tüdőt rehabilitálni kell, ideális esetben szakember felügyelete mellett. Sokaknál légszomj is kialakulhat, úgy gondoljuk, hogy ennek a légzőizom károsodása lehet az oka, amelyet a vírus legyengített. A vírus azonban hatással lehet az erekre, a szívre, az izmokra, sőt az agyra is, a légszomj oka ezzel is összefügghet. Fontos tehát, hogy egy hónappal a tüdőgyulladás után mindenki keresse fel tüdőgyógyászát egy alapos kivizsgálás érdekében.

Melyek a tüdőgyulladás előjelei?

Szinte mindig köhögéssel kezdődik, kaparhat a torok, 38 fok feletti láz kíséri, fokozatosan nő a köpet mennyisége. Ha vírusos tüdőgyulladásról van szó, akkor izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, hasmenés és hányás is jelentkezik. A súlyos tüdőgyulladás légzési problémákhoz is vezethet.

Ilyenkor mi a beteg teendője?

Ha sejthető, hogy koronavírussal fertőzött valaki, akkor telefonon konzultáljon körzeti orvosával vagy a tüdőgyógyásszal, aki elektronikusan kiírja számára a receptet. Készíttessen tesztet, és annak eredménye valamint az egészségi állapota alapján  el tudja dönteni, mi legyen számára a következő lépés: karantén vagy kórház.

Mivel gyógyítható a tüdőgyulladás?

Antibiotikummal, amelyhez ágynyugalom, lázcsillapító, felköhögést segítő szerek kellenek, és sok-sok türelem.

Ha kórházi kezelést igényel a betegség, ott intravénásan kapja a gyógyszereket, infúziót, beállítjuk szervezetében az ásványi anyagok egyesúlyát, ha szükséges, oxigénterápiát is alkalmazunk. A rehabilitációnak is fontos szerepe van.

Ha a tüdőgyulladás egyhébb esetéről van szó, akkor a gyógyítás 10-14 napot vesz igénybe, súlyos esetben akár egy hónapig is eltarthat.

De ez a paciens korától, egyéb betegségitől is függ. A tüdőgyulladásnak általában nem marad  következménye, esetleg egy kisebb heg a tüdőn. Ha azonban a tüdőgyulladás összefüggött a koronavírussal, akkor a következmények sokrétűbbek lehetnek, bár még nem ismerjük a teljes skálát.

A tüdőhegek mellett gond lehet a szívvel, az erekkel, a vérképzéssel, az immunitással, az izomgyengeséggel. Megemlíthetőek a mentális problémák és rendellenességek is, például a depresszió és a viselkedészavar. 

Mivel tudjuk megelőzni a tüdőgyulladást?

Az egészséges életmód mellett fontos a testmozgás, a dohányzás elhagyása.

Tartsuk be az előírásokat, kerüljük a társaságot, hordjuk becsülettel a szájmaszkot. Pótoljuk a C és a D-vitamint, a szelént és a cinket, illetve tudatosítsuk, hogy a túlsúly komoly veszélyt jelent a súlyos tüdőgyulladás kialakulásában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »