MG ZS 1.0 TGI Exlusive: Sokat nyújt az áráért

MG ZS 1.0 TGI Exlusive: Sokat nyújt az áráért

Hosszú idő után tért vissza a hazai autópiacra az angol MG márka. Pontosabban: immár angol-kínai, mivel időközben szőröstül-bőröstül felvásárolta a SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation). Csak margóra: a világ jelenlegi 8. legnagyobb autógyártójáról van szó. Neki pedig az első dolga volt a profilváltás: a két ikonikus betű már nem sportkocsikat, hanem szabadidő-autókat jelent… Szlovákiában 2 típusuk kapható; közülük elsőként a kisebb ZS-t kaptuk meg tesztelésre, a csúcs Exclusive szereltségben, egyliteres turbós benzinmotorral és automata váltóval.

Alaktan

A ferdeszemű formatervezők teljes mértékben igyekeztek megfelelni az európai ízlésvilágnak, ami tökéletesen sikerült. Még akkor is, ha innen-onnan japán vagy európai vonalak köszönnek vissza, de messze nem annyira, hogy koppintásról beszélhetnénk.

Egy divatos szabadidő-autó áll előttünk, szépen domborított motorháztetővel, impozáns maszkkal, Bi-LED fényszórókkal, látványos oldalélekkel, merész spiccben kifutó oldalüvegezéssel. 

Hátul pedig ott a mutatós védőlemez, benne két hatalmas, krómozott (kamu) kipufogóvég, alatta pedig a decens áldiffúzor. Egyliteres benzinmotorral felszerelt autókon nagyítóval sem találnánk ilyesmit. A 17 colos alufelnik (rajtuk 215/55-ös gumikkal) is abszolút arányosak az autó méreteivel. S ha már a méreteknél tartunk, a Dacia Duster kínálja a legjobb összehasonlítást, mivel csak 1,8 cm a hosszkülönbség a francia-román SUV javára. Formájában viszont magasan az MG a nyerő… 

A beltérben

…olyan holmikkal is találkozunk, amelyek nem sűrűn fordulnak elő ebben az árkategóriában.

Ilyenek például a kifejezetten sportos szabású, fűthető elülső ülések, amelyek közül a vezetőé elektromosan állítható. Vagy a 10,1 hüvelykes központi kijelző, e szinten alapáras navigációval és 360 fokos, háromdimenziós kamerával.

 

A légkondi viszont minden szinten alapáras, de hőszabályozása csak egy skálán történik, számok megjelenítése nélkül. Mit mondjak: ennél nagyobb tragédia soha ne érje a vezetőt. A műszerfal pedig annyira digitális, hogy még a fordulatszámot is tizedes számmal mutatja: a jobboldalt megjelenő 2,5-ös, vagy bármely más érték ezerrel szorzandó, lásd a megfelelő ábrát. (Egyébként még az akkumulátor aktuális feszültsége is lehívható a szépen keretezett, mélyre süllyesztett műszerblokkon, ami télen, vagy rövid utak gyakorisága esetén hasznos információ is lehet.)

A szélső légbeömlők formája szintén a magasabb árkategóriájú autókra emlékeztet, a piros varratú, szép formájú volánról ugyanez mondható el. Ezen kívül elöl-hátul van 2-2 digitális csatlakozó, hátul mindkettő csak töltésre. Itt viszont kicsit hiányoltam a kihajtható hátsó kartámlát, amit az ülések méretei bőven elbírtak volna.

Ami pedig a rakteret illeti, a 448–1375 liter megint csak a Dusteréhez áll legközelebb (445–1478), és szintén a kategória legjobbjai közé sorolható. Hátránya viszont a bővítésekor keletkező magas fenékküszöb.

Az országúton

Az MG ZS másfél literes, 106 lóerős benzines szívómotorral, illetve egyliteres, szintén benzines turbómotorral kapható.

Utóbbi a 2 magasabb szereltség sajátja, az automata váltó pedig kizárólag a tesztelt csúcsverzió alapáras többlete. (Összkerékhajtás semmilyen szinten nem áll rendelkezésre, a hasmagasság is mindössze 165 milliméter.)  A tesztautóban dolgozó háromhengeres masina már 1800-as fordulatszámon hozza a 160 Nm-es csúcsnyomatékot, de természetesen sem ezzel, sem a 111 lóerő teljesítménnyel nem tartozik az aszfaltszaggatók közé.

A hatgangos automata sem a legfinomabban kapcsol, de még belül van a komforthatáron.

Hírdetés

Az autó gyári átlagfogyasztását 7,2 literben adja meg a gyártó; nekem a teszt során takarékosabb rezsimben 6,8 litert is sikerült elérnem, de amikor normálisan használtam a verdát, 7,4 litert mutatott a fedélzeti számítógép.

Szabadidő-autóról lévén szó, még ezt is elfogadható értéknek nevezhetjük. Zárszóként pedig mindenképpen megemlítendő a kis SUV komfortosra hangolt rugózása. Kellemes vezetési élményt nyújt!

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3

Teljesítmény: 82 kW (111 LE) @5200

Nyomaték: 160 [email protected]–4700 

Sebességváltó: hatfokozatú automata

Legnagyobb sebesség: 170 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 12,4 s

Gyári átlagfogyasztás: 7,2 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,8–7,4 l/100 km

CO2-kibocsátás: 163 g/km

H/Sz/M:4323x1809x1653 mm

Csomagtér: 448–1375 l

Üzemanyagtartály: 48 l

A modellcsalád induló ára: 17 890 €

A tesztelt típus induló ára: 22 690 €

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »