Mexikóvárosban tárgyal a venezuelai kormány és ellenzéke

A súlyos politikai és gazdasági válság rendezését szolgáló tárgyalások kezdődtek a venezuelai kormány és az ellenzék között Norvégia közvetítésével pénteken Mexikóvárosban.

Hírügynökségek megjegyzik: a korábbi kísérletektől eltérően a vasárnapig tartó egyeztetéseken több mint egy tucat ország képviselteti magát soraikban Hollandiával, Oroszországgal, Bolíviával és Törökországgal.

Jorge Rodríguez venezuelai parlamenti elnök meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül békés megoldást találni az együttélésre Venezuela jövőjének érdekében.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a lehetséges megállapodás érdekében az Egyesült Államok és az Európai Unió országai tisztségviselőivel és intézményeivel szemben elrendelt szankcióinak feloldását követelte. Maduro állítása szerint ezek a büntetőintézkedések tehetők felelőssé a Venezuelát sújtó gazdasági nehézségekért.

A venezuelai ellenzék követelési listáján egyebek között olyan kérdések szerepeltek, mint a humanitárius segélyek és koronavírus elleni vakcinák beengedése az országba, a politikai foglyok szabadon engedése, valamint biztosítékok arra, hogy az ellenzéki erők részt vehetnek a novemberi helyhatósági választásokon.

Hírdetés

Megfigyelők szerint az ellenzék pálfordulását jelzi az, hogy visszatért a tárgyalóasztalhoz. Eddig ugyanis azzal vádolta Madurót, hogy a párbeszédet ürügyként használja időnyerésre és a nemzetközi nyomás mérséklésére. A venezuelai kormány 2019-ben függesztette fel a Barbadoson és Norvégiában tartott tárgyalásokat, miután az Egyesült Államok szigorított szankcióin.

Joe Biden amerikai elnök eddig még nem enyhített a venezuelai pénzügyi és olajágazatot sújtó büntetőintézkedéseken, illetve továbbra is fenntartja Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatását, aki 2019 januárjában nyilvánította magát Venezuela átmeneti elnökévé annak nyomán, hogy Maduro szerinte elcsalta a 2018-as elnökválasztást.

"Jelentős tárgyalási előrelépések estén hajlandóak vagyunk felülvizsgálni a szankciós politikánkat. De ehhez jelentős előrelépéseket szeretnénk látni" – jelentette ki Ned Price amerikai külügyi szóvivő csütörtökön.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok. Más országok – például Oroszország és Kína – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »