Meteorológia – 2022: Csapadék: negatív félévi rekord

Meteorológia – 2022: Csapadék: negatív félévi rekord

Kárpátalja alföldi részein élőknek ezekben a napokban trópusi hőséget kell elviselniük. Ilyenkor a nap 24 órájában a hőmérséklet nem csökken húsz fok alá. De ha még csak ennyi lenne! Szerda este például 9 órakor kint 29 fokot mértünk, miközben bent a lakásban még „csak” 25 fokot, ám mégis a kereszthuzat mellett döntöttünk, mert úgy éreztük, hogy a szobákban elfogyott a levegő.

– Tegnap, azaz június 29-én a legmelegebb órában 35,8 fokot mértünk, ám ma ez, június 30-án valószínűleg több lesz, mivel tegnap a déli órákban ennél egy fokkal kevesebb volt. A melegrekordot Kárpátalján egyébként 2007-ben rögzítettük, amikor is 38,5 fokot regisztráltunk. A mostani helyzetre visszatérve: a relatív páratartalom a nappali órákban igen alacsony, 30-32 százalékos értékeket mutat, emiatt nem fejlődnek megfelelően a zöldségfélék, hiába locsoljuk rendszeresen őket. Tudni kell, hogy itt, a meteorológiai állomáson naponta többször is mérjük a talaj hőmérsékletét. A földfelszín a déli órákban 50 fokra is felmelegszik, 5-10 cm mélyen a talajban 24-27 fok az uralkodó, de még a 25 cm-es mélységben sincs hidegebb 25 foknál. Szóval ne csodálkozzunk azon, ha a burgonya ilyen körülmények között egyszerűen „felfő” és meglágyul.

Hírdetés

– Fordítsuk le ezt a számok nyelvére. A mögöttünk hagyott három hónapban igazából csak a meglehetősen hideg áprilisban bővelkedtünk esőben, az alatt a 30 nap alatt összesen 64 mm hullott. Az aranyat érő májusi esőt ezúttal valóban aranyban mérték, mivel csak 4 mm-t kaptunk belőle. A június is nagyon gyengén teljesített, igazából a június 10-11-én hullott, összességében 21 mm-nyi csapadékkal kellett beérnünk. Pedig Medárd hónapja máskor igencsak gazdag esőben. Az ilyenkor hullott 50-60 mm-nyi átlagosnak mondható. Nem is olyan régen, 2020-ban például még ennél is jóval többet, 141 mm-t mértünk. Kaptunk ennél már jóval több égi áldást is, például 1998 júniusában, pontosan 190 mm-t – háromhavi átlag –, de abból már nem volt köszönet, mivel közel egyméteres vízben úszott az egész Szernye-mocsár, árpaföldestől, kukoricástól, dohányostól. Összességében elmondhatjuk, hogy a mögöttünk hagyott hat hónap során csupán 170 mm-nyi csapadék hullott, nagyjából fele az átlagnak. Ami szerencsénk, hogy a 2021-es év vége meglehetősen csapadékosra sikeredett, így az éltető nedvességből valamennyit tudtak tartalékolni a talajaink. Decemberben például 85 mm csapadék hullott, ami egy átlagos téli hónapnak a duplája. 

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »