Mérsékelt üzemanyagár-csökkenésre számíthatunk a benzinkutakon, de ne legyenek nagy elvárásaink

Mérsékelt üzemanyagár-csökkenésre számíthatunk a benzinkutakon, de ne legyenek nagy elvárásaink

Az elmúlt napokban a hazai gépjármű-tulajdonosok szemtanúi lehettek annak, hogy a benzinkutakon enyhe csökkenésnek indultak az árak. A kőolaj világpiaci árának alakulása alapján Jana Glasová, a 365.bank elemzője azt feltételezi, hogy az elkövetkező hetekben további mérsékelt üzemanyagár-csökkenésnek lehetünk a tanúi.

Egy liter benzinért már csaknem két eurót fizetünk

Az autósoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy a benzin és a gázolaj (nafta) ára az elkövetkezendő időszakban is magas szinten marad.

„Tekintettel arra, hogy a olajpiacon június közepe óta csökkennek az árak, arra számítunk, hogy a következő egy-két hétben a töltőállomásokon is csökkenni fog az üzemanyag ára. Hosszabb távon azonban azt feltételezzük, hogy az olaj és így a benzin ára továbbra is magas szinten marad. A piacok kisebb olajkínálattól tartanak, mivel azt az orosz olajra kivetett embargó korlátozza. A nyári autózási/motorozási szezon viszont növeli a keresletet, ami felfelé nyomja az árakat. A globális gazdaság recesszióval kapcsolatos aggodalmak azonban jelenleg fékként hatnak az olajra”

– mondta Glasová a SITA ügynökségnek.

Lényegesen többet fizetünk a benzinért és a gázolajért

Hírdetés

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján az idei év 26. hetében ismét emelkedett a benzin ára a töltőállomásokon. Ez azután történt, hogy az előző két hétben stagnáltak az árak.

Egy liter 95-ös oktánszámú benzint a múlt héten 1,946 eurós átlagáron árultak, így heti szinten 1,7%-kal drágult. A 98-as oktánszámú benzin ára is növekedett, mégpedig 1,9 százalékkal, így literje 2,147 euróba került. A benzin mellett a gázolaj ára is emelkedett, 1,6%-kal 1,946 eurós literenkénti szintre. Éves összehasonlításban lényegesen többet fizetünk a benzinért és a gázolajért. A 95-ös benzin közel 40%-kal drágább, mint tavaly, a 98-as pedig 36%-kal. A legjelentősebb éves növekedést azonban a tavalyinál 55%-kal drágább gázolaj könyvelheti el.

Körülbelül június közepétől a Brent olaj ára csökkenni kezdett. A hordónkénti (barrel) 120 dollár feletti szintről fokozatosan 100 dolláros szintre csökkent a héten. A hétvégén azonban ismét 104 dollárra emelkedett hordónként. Ezen a héten az elemző szerint az olajat elsősorban a világgazdasági recesszió miatti aggodalmak nyomták lefelé.

 „A negatív makrogazdasági adatok nemcsak az eurózónából érkeztek, hanem Ázsiából is. A recesszió az üzemanyag iránti kereslet csökkenéséhez is vezethet, ami nyomást gyakorol az olaj árára. Másrészt a piacokat továbbra is aggasztja ennek az árucikknek a hiánya, ami az ukrajnai háborús konfliktusból és az orosz olajimport tilalmából adódik“

– zárta Glasová.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »