Merkelék megnyugtatták a zsidókat: mondhat Netanjahu, amit akar, ők továbbra is magukat tartják az egyedüli holofelelősnek

Merkelék megnyugtatták a zsidókat: mondhat Netanjahu, amit akar, ők továbbra is magukat tartják az egyedüli holofelelősnek

A közel-keleti feszültség enyhítéséért valamennyi félnek tennie kell – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Benjamin Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Izraelnek meg kell védenie polgárait, de "a veszélyek elhárításában szem előtt kell tartania az arányosság elvét".

A német kancellár a látszat kedvéért hozzátette: a telepek építése a megszállt palesztin területeken nem segíti elő a "békefolyamatot" és a Németorzság éltal kívánatosnak tartott kétállami megoldást, vagyis azt, hogy legyen egy zsidó és egy palesztin állam.

Angela Merkel a választói kedvéért megejtett, színjátékszámba menő bírálatok mellett azt is aláhúzta (és ez volt az a pillanat, amikor igazat szólt), hogy "Izrael léte és biztonsága alapvető német államérdek".

Benjamin Netanjau azt hazudta, hogy Izrael békét akar, de "a palesztinok nem hajlandóak a tárgyalások folytatására, és nem határolódnak el a terrorizmustól". Az utóbbi hetekben újra fellángolt erőszakhullámért is a palesztinok felelősek – tette hozzá.

Az izraeli kormányfő a berlini sajtótájékoztatón is kifejtette azt a gondolatát, hogy Hádzss Amín al-Huszeini egykori jeruzsálemi muftinak is van felelőssége a "holokausztban". Azt mondta, hogy a mufti "háborús bűnös, és együttműködött a nácikkal". Ugyanakkor – tette hozzá, nehogy azt higgyék a németek, hogy lemond a zsidó csodafegyverről – "kétségtelen, hogy a holokauszt első számú felelőse Adolf Hitler".

Hírdetés

(Mint ismeretes, előzőleg, még Jeruzsálemben egy konferencián azt mondta, hogy Hitler "eredetileg nem is kiirtani, hanem száműzni akarta a zsidókat, és csak a zsidók tömeges palesztinai bevándorlása miatt aggódó Hadzs Amin Al Husszeini jeruzsálemi mufti javaslatára döntött megsemmisítésük mellett".)

A "német" kormány még délután reagált Netanjahu kijelentésére. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján megnyugtatott mindenkit, hogy "a holokausztért a náci Németország a felelős".

"Valamennyi német pontosan tudja, hogy a nácik gyilkos faji őrülete vezetett ahhoz a civilizációs töréshez, amelyet a holokauszt jelentett, és ezt minden iskolában megtanítják, hogy Németországban soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi" – mondta bizonygatta Seibert.

Netanjahu az eredeti tervek szerint az előző héten látogatott volna Berlinbe, kormányának több tagjával, hogy részt vegyen a német-izraeli közös ülésen, amelyet 2008 óta minden évben megtartanak, felváltva a német és az izraeli fővárosban.

Az értekezletet az izraeli fél kérésre halasztották el, Benjamin Netanjahu a harmadik intifádaként (palesztin felkeléséként) is emlegetett erőszakhullámmal indokolta a kérést. A kormánykonzultáció új időpontját még nem tűzték ki.

Az izraeli kormányfő szerdán kétnapos hivatalos látogatást kezdett a német fővárosban. Csütörtökön tárgyal Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is. Csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter is Berlinbe látogat, és várhatóan megbeszélést folytat majd Netanjahuval is.

(MTI – ATV nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »