Merkel: Pénz helyett csak adományt kapnak a menekültek

Merkel: Pénz helyett csak adományt kapnak a menekültek

Kötelező kvótarendszert kell bevezetni Európában a bevándorlók befogadására. Ezt Francois Hollande francia elnök közölte, aki szerint azok az európai tagállamok, amelyek kivonják magukat a megoldásból, pénzbüntetésre számíthatnak. Angela Merkel is sajtótájékoztatót tartott, a német kancellár arról beszélt, hogy pénz helyett adományokat adnak a menekülteknek, és tárgyalnak a segélyek csökkentéséről is, hogy Németország kevésbé legyen vonzó célpont a gazdasági bevándorlóknak. A Balkánról érkezők gyorsított kitoloncolásáról már döntött a német kormány.

Kigyulladt az éjjel a rottenburgi menekülttábort, Stuttgart közelében. 80 ember élt itt, nem sokkal éjfél után  csaptak fel a lángok. Egyelőre nem tudni, hogy neonácik gyújtogattak-e. „Hajnali 2-re a teljes komplexum leégett. 5 könnyű sérült volt, de szerencsére mindenkit sikerült kimenekíteni. A nyomozás most kezdődik. Az már kiderült, hogy a lángok az épületen belül csaptak fel, ezért remélhetőleg nem támadásról van szó” – közölte Stephan Neher, a városka polgármestere.

Hírdetés

A német kormány az idei költségvetésből 3,3 milliárd eurót különített el az integrációs programokra. A németek 80 százaléka támogatja a rászorulók befogadását. Csak a nagykoalíciós kormány legjobboldalibb tagja, a bajor keresztényszocialista unió bírálja a tömeges befogadást. „A német kancellár azt mondta Orbán Viktornak, hogy tartsa magát az európai szabályokhoz, a dublini szerződéshez. Aztán maga a német kormány szegte meg ezeket, és most már én sem tudom, hogy kinek mihez kellene tartani magát. Németországnak valamiféle tervre lesz szüksége, ha ezt folytatni akarja, mert a városok vezetése a mostani helyzetet nem fogja sokáig bírni” – jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

Angela Merkel szerint nincs koalíciós válság. A kancellár azt mondta: a menekültek befogadásától függetlenül továbbra is elvárják a dublini egyezmény betartását, tehát a menekültek regisztrációját és elhelyezését az összes tagállamtól és ezt megbeszélték Orbán Viktorral is. „Arról döntöttünk, hogy 3 milliárddal növeljük a menekültközpontok működésére fordított pénzt. Ennek a menetrendjéről szeptember 24-ig döntünk. Ezt követően októberben minden szükséges törvénymódosítást meghozunk. Ezzel párhuzamosan egy akciócsoportot hozunk létre, felgyorsítjuk a szövetségi ingatlanokban a befogadóhelyiségek kialakítását és a következő 3 évben 3 ezer új rendőrt veszünk fel” – sorolta a német kancellár.

Merkel elmondta: készpénz helyett adományokat adnak csak a menekülteknek és a szociális juttatások csökkentését is vizsgálják. Idén eddig a bevándorlók körülbelül fele a Balkánról érkezett Németországba. Ők nem kapnak menekültstátuszt, hanem kitoloncolják őket és 5 évig nem léphetnek újra az országba. Cserébe a német kormány a balkáni államokban is munkahelyteremtő és lakásépítő programokba kezd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »