Merkel már tudja, kit szán Juncker helyére az Európai Bizottság élén

Merkel már tudja, kit szán Juncker helyére az Európai Bizottság élén

Az express.co.uk cikke szerint Angela Merkel már tudja, ki lehetne az a német, aki elfoglalhatja a luxemburgi Jean-Claude Juncker helyét hivatali ideje lejárta után az Európai Bizottság kormánykerekénél. Sőt, már szövetségest is talált, hogy átvigye akaratát.

Günter Oettinger, a Bizottság német költségvetési biztosa Manfred Webert, az Európai Néppárt EP-frakciójának elnökét látná szívesen a Bizottság élén a 2019-es EP-választások után. Oettinger szerint ezzel elejét lehetne venni, hogy a németeknél házon belüli verseny kezdődjön a posztért. Az ügy előzménye, hogy Merkel nemrég utalt rá, hogy az Európai Központi Bank helyett inkább az Európai Bizottságba ültetne német vezetőt. Ebből egyenesen kvöetekzik, hogy Mario Draghi után nem német pénzügyér kerülne az EKB vezetői székébe.

Merkel jelenleg nagyon aktív külpolitikába kezdett az ősz közeledtével. Nemrég találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Berlinben, majd Azerbajdzsánba utazott, ahol a Törökországon át érkező gázfolyosó megépítéséről biztosította közép-keleti partnereit. A korridoron keresztül érkezne Európába az azeri, türkmén, idővel talán az iraki földgáz. (Ez nem áll az oroszok érdekében, háttércikkünk a témában itt olvasható).

Hírdetés

Ezen hétán három afrikai országba látogat el, ahol befektetési támogatásokra tesz majd ígéretet, heteken belül pedig Emmanuel Macron francia államfővel ül tárgyalóasztalhoz. A német-francia tandemet az amerikai vámok teszik majd próbára (háttércikkünk a témában alább).

Express.co.uk

Nyitókép: merkur.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »