Merkel is arról beszélt már, mint Orbán

A Közel-Keleten állítaná meg a menekülteket a német kancellár, aki szerint megszűnne a tömeges migráció, ha véget érne a szíriai polgárháború. Angela Merkel – Orbán Viktorhoz hasonlóan – addig is védené a görög–török határt. A német belügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy a népesség fogyására nem a bevándorlás a megoldás.

A sokszorosan túlzsúfolt görög szigeten. Leszboszon külföldi civil szervezetek állítottak fel átmeneti étkezőt és orvosi rendelőt a menekülteknek. „Két nappal ezelőtt az ide érkező emberek az utcán aludtak. Nem tudtuk hol fogadni őket, nem tudtunk biztonságot nyújtani nekik, és azt az érzést, hogy a dolgok haladnak, hogy folytatni tudják az útjukat. Nem volt olyan hely, ahonnan dolgozni tudtunk volna, ahonnan segíteni tudtunk volna” – mondja egy önkéntes.

Leszboszon nincs elég ivóvíz a több tízezer migránsnak. „Vannak súlyos esetek, főként kiszáradás miatt, különösen a nagyon kicsi gyerekeknél, a kétévesnél fiatalabbaknál, akik a kiszáradástól csaknem sokkos állapotba kerülnek” – nyilatkozta Arnaud Desjardins francia önkéntes.

A Görögországon átutazó bevándorlók többsége Németországba tart, ugyanazt az útvonalat járják be: „Horvátországból jöttünk, és Magyarországon is átmentünk. Szerbiából Horvátországba, aztán Magyarországra, aztán Ausztriába mentünk” – ismerteti egy migráns.

Hírdetés

Az Ausztria felől érkezők elsősorban a Salzburg közelében fekvő Freilassingnál lépik át a német határt. A német hatóságok elmondása szerint a migránsok száma néhány nap alatt megnégyszereződött. „Mögöttem a hídon 600 migránst láthat, ők arra várnak, hogy egyenként regisztrálja őket a rendőrség. Létrehoztunk egy regisztrációs akadálypályát, ahol a migránsok papírjait ellenőrzik, hogy megállapíthassák a személyazonosságukat. Ezután más németországi menedékekbe szállítjuk őket” – magyarázza Jano Siepel német rendőrségi szóvivő.

A német kormány korábban azt ígérte, hogy minden szír menekültet befogad, ma már óvatosabban fogalmaznak a politikusok. „Nem alapozhatjuk a népesedéspolitikánkat teljes mértékben a bevándorlók vagy politikai okokból üldözöttek beáramlására. Ezzel elvétenénk a közeljövőben előttünk álló feladat célját. A menedékjogi és a menedékjogi eljárás nem a megfelelő eszközök azoknak a problémáknak a megoldására, amelyekkel Németországnak meg kell küzdenie” – közölte Thomas De Maiziére német belügyminiszter.

Angela Merkel kancellár pedig a finn miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után arról beszélt, hogy Európának meg kell védenie külső határait. „Egyetértünk abban, hogy a menekültválság okait kell kezelnünk. Ez természetesen a szíriai polgárháború lezárását jelenti; és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért is, hogy megállítsuk a menekülttáborokból érkező migrációt. Beszéltünk a görög–török határ védelméről is. És természetesen megvitattuk a menekültválság okozta teher igazságos elosztását is az Európai Unió tagállamai között” – nyilatkozta a német kancellár.

A német kormány már korábban felvetette, hogy az Európai Uniónak be kellene szállnia a közel-keleti menekülttáborok fenntartásába, ha kell, 10 milliárd euróval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »