Merkel és Hollande levelet írt az uniós vezetőknek

Merkel és Hollande levelet írt az uniós vezetőknek

A menekültek méltányos európai elosztására fenntartható és kötelező mechanizmust szorgalmazott Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök abban a levélben, amelyet európai uniós vezetőknek írtak – közölte a német kormányszóvivő pénteken.

Steffen Seibert arról számolt be, hogy a Donald Tusk európai tanácsi elnöknek és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek küldött levél konkrét javaslatokat tartalmaz az Európát érintő migrációs válság megoldására.

Menedékkérő-regisztrációs központokat hoznának létre

Angela Merkel és Francois Hollande egyebek mellett arra tett javaslatot, hogy sürgősen hozzanak létre közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat – úgynevezett hot spotokat – Görögországban és Olaszországban. A levélben azt írták, hogy az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e ilyen központokra más, nagy migrációs nyomásnak kitett európai országokban is.

„Az úgynevezett hot spotokat amilyen hamar csak lehet, de legkésőbb az év végéig fel kell állítani Olaszországban és Görögországban” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő, hozzátéve, hogy Berlin és Párizs kész támogatást nyújtani a központok létrehozásához.

Hírdetés

„A fogadóközpontok felállításához szorosan kapcsolódik a kérdés, hogy a szolidaritás elve alapján miként lehet elosztani a menekülteket a tagállamok között. Sürgősen szükségünk van egy fenntartható és kötelező mechanizmusra ez emberek elosztásához” – hangoztatta Steffen Seibert.

Németország és Franciaország a kvótarendszer mellett

A német kancellár csütörtökön bejelentette, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló kötelező kvóták alapelvében. A francia elnöki hivatal közleményben tudatta, hogy Párizs és Berlin továbbítani fogja Brüsszelnek „a menekültek befogadására és igazságos európai elosztására, valamint az európai menekültügyi rendszer megerősítésére vonatkozó közös javaslatait”.

Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Párizs inkább az önkéntesség mellett foglalt állást, mostanra azonban Hollande szerint megváltozott a helyzet, és erről, illetve a Brüsszelnek benyújtandó közös francia–német javaslatokról a héten többször is egyeztetett telefonon német kollégájával.

http://mno.hu/eu/merkel-visszautasitotta-orban-viktor-kijelenteset-1302929


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »