Merkel: A hosszantartó európai béke csak Oroszországgal együtt garantálható

A Süddeutsche Zeitung 77. születésnapjára rendezett eseményen Angela Merkel, Németország korábbi kancellárja is megjelent, s ha már ott volt, mondott is néhány érdekes dolgot!

Merkel ugyanis kijelentette, a hidegháborúnak mindaddig nem lesz valóban vége, amíg az európai békerendszert nem sikerül úgy kialakítani, hogy annak Oroszország is része legyen. 

A fenntartható európai béke csak akkor érhető el, ha annak Oroszország is része

– jelentette ki a Süddeutsche Zeitung csütörtöki rendezvényén.

A volt kancellár szerint a Nyugatnak ugyan a háború végéig eltökélten és egységesen kell támogatnia Ukrajnát a háborúban, de szem előtt kell tartanunk az „elképzelhetetlent”:

Hírdetés

Moszkva szerepét a jövő Európájában.

Merkel kiemelte, Európa biztonsági rendszere csak akkor érhet el eredményt, ha annak Oroszország is részese. „Amíg ezt nem érjük el, addig a hidegháborúnak sem lesz vége igazán” – tette hozzá. A kancellár arra is figyelmeztetett, nem szabad félvállról venni az oroszok fenyegetéseit, hiszen

ez nem a gyengeség jele, sokkal inkább a politikai bölcsességé.

Ahogy arról portálunk beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök a négy ukrán terület Oroszországhoz való csatlakozása után mondott beszédében arra utalt, ha a szükség úgy hozza, „minden eszközzel” megvédik Oroszországot és az orosz embereket. Merkel arra is utalt, a korábbi kancellár, tulajdonképpeni mentora, a néhai Helmut Kohl is nyitottan állt volna az orosz-európai kapcsolatokhoz, hiszen „egy napon azokat újra lehet majd alakítani”.

Merkel kijelentéseire az ukránok egyelőre nem reagáltak, de a korábbi kancellár kapott már a fejére amiatt, hogy a kijevi vezetés szerint túlságosan megengedő Moszkvával. Andrij Melnyik, a Németországból éppen távozóban lévő berlini nagykövet például „már-már perverznek” nevezte Merkel kijelentéseit.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »