Mérgeznek a vizes fával, szeméttel tömött kályhák

Mérgeznek a vizes fával, szeméttel tömött kályhák

Magyarországon ma már nagyobb probléma a helytelen fűtésből és az égetésből származó károsanyag-kibocsátás, mint a közlekedésből fakadó légszennyezés.

Hazánk legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémájává nőtte ki magát a légszennyezés, amelyet télen nagyrészt a helytelen fűtés és az avarégetés okoz.

A kormány kampányt hirdetett a lakossági károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, a Levegő Munkacsoport pedig az Alapvető Emberi Jogok Hivatalával közösen egy nemzetközi konferencián hívta fel a figyelmet a problémára.

„Az ombudsmani hivatal gyakorlatában kezdettől fogva kiemelt prioritás a levegőminőség kérdése a környezetvédelmi problémák közül” – mondta el az M1 Kék Bolygó című műsorában Garaguly István, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi referense.

Az illegális hulladékkérdésről számos jelentés készült, az új vitatémák közé tartozik az avarégetés – a környezetvédők ennek mielőbbi betiltását szorgalmazzák.

„A méréseink szerint téli időszakban Budapesten majdnem mindig tisztább a levegő, mint akár egészen kicsi településeken. Néhány kémény, néhány kályha képes úgy elszennyezni egy kistelepülés levegőjét, hogy sokkal magasabb értékeket mérünk, mint Budapest belvárosában” – tért ki rá Lenkei Péter, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Meglepő, hogy Magyarországon ma már nagyobb probléma a helytelen fűtésből és az égetésből származó károsanyag-kibocsátás, mint a közlekedésből fakadó légszennyezés.

A levegő szennyezettsége pedig nemcsak az egészségünket veszélyezteti. A klímaváltozás második legnagyobb kiváltó oka a korom. Ezért nem mindegy, hogy hogyan fűtünk, hogy mit égetünk el.

A korom lerakódik a hóra vagy a jégre, ami ezután gyorsabban kezd el olvadni, majd bekerül a talajba ezzel is fokozva a klímaváltozás sebességét.

Évente csak Magyarországon 14 ezren halnak meg a légszennyezésből fakadó megbetegedések miatt.

„A korszerűtlen fatüzelés, a rossz kályhába tett vizes fa, hulladékot és a korszerű megoldások, a számítógéppel vezérelt pelletkályhák között százszoros a különbség a légszennyezésben” – emelte ki Lenkei Péter.

Ma már tudjuk, hogy az ultra finom részecskékkel van a probléma, ezeket korábban nem mérték, nem voltak tanulmányok, amelyek kimutatták az összefüggést az egészségügyi kár és a szennyezés között.

Az utóbbi években sokan áttértek a szilárd tüzelésre, de a szakemberek szerint a többség nem tudja, hogyan kell fával tüzelni ahhoz, hogy kisebb legyen a légszennyezés.

A szennyezett levegő tüdőbetegséget okoz, miután a tüdő az, ami elsőként érintkezik a gáznemű égéstermékekkel.

A fűtési szezonban nagy mennyiségben felszabaduló kéndioxid, nitrózus gázok, szénmonoxid lecsapódnak a tüdőben, és ennek következtében tüdőtágulat, krónikus hörgőgyulladások, tüdőgyulladások alakulhatnak ki.

Az Unióban ezeknek a megbetegedéseknek a száma csökken, Magyarországon egy 2014-es adat szerint úgy a nők, mint a férfiak körében viszont nő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »