Mentsük meg az atomerõmûveket!

Felmerül a kérdés a cím kapcsán, hogy kitől is kell az atomerőműveket megmenteni? Hát igazából nem a zöld szervezetektől és különösen nem a reális zöldektől, hanem a felelőtlen üzemeltetőktől.

A másik kérdés az, hogy miért is kell megmenteni az atomerőműveket? Ez már egy kicsit részletesebb kifejtést igényel. Az atomerőművi blokkokat okos szakemberek különböző szakmai csoportjai több évtizedes összehangolt munkával alkották meg.

Legfontosabb szempont a nukleáris biztonság megfelelő szintjének biztosítása volt, hiszen enélkül az atomerőművek létezésének alapja kérdőjeleződne meg. A megvalósított blokkok jók és biztonságosak voltak, ugyanis a tervezési alapoknak megfelelő üzemeltetési feltételek mellett kielégítették a nukleáris biztonság alapkövetelményeit és annyi villamos-energiát termeltek, amennyi emellett lehetséges volt. Ezt nevezték akkor a nukleáris biztonság elsődlegességének.

Mostanra azonban megváltozott a világ értékrendje és ez sajnos a nukleáris iparra is kihat. A pénz és a haszon került előtérbe minden mást háttérbe szorítva, még a nukleáris biztonságot is. Az üzemeltetők meg akarnak felelni a tulajdonos irányából rájuk nehezedő termelési kényszernek és ennek érdekében különböző változtatásokat vezetnek be az üzemeltetésben. Mivel a hatásfok növelés lehetőségei hamar kimerülnek, a további termelés növelés már csak a biztonság rovására történhet. Mivel a nukleáris biztonság csökkentése törvényileg tiltott, ezért új módszereket keresnek a biztonság szintjének meghatározására.Ezekkel aztán azt hozzák ki eredményül, hogy a biztonságot nyilvánvalóan csökkentő változtatások a biztonság szintjét nem csökkentik, sőt összességében inkább növelik. Ezeket az új módszereket kiemelkedő új tudományos eredményeknek, illetve innovációnak állítják be, amelyeket véleményük szerint a mai világban feltétlenül alkalmazni kell.

A józan ésszel, illetve logikával ellentétes eredmények azonban nem lehetnek jók. A tervezési alapok szerinti egyik legfontosabb alapvetés az, hogy ha az üzemelő blokkon probléma van, akkor azt le kell állítani és a probléma megszűnik, vagy jelentősen mérséklődik, tehát az álló blokk biztonságosabb. A legújabb elemzések viszont azt hangsúlyozzák, hogy a blokk leállítása kockázatos és a leállított blokkon nagyobb a kockázat, mint az üzemelőn, tehát biztonságosabb üzemeltetni a blokkot még biztonsági problémák esetén is. Ez persze nonszensz, de a termelési kényszer eztaz álláspontot kényszeríti ki az üzemeltetőkből, ők pedig ezt az eredményt „rendelik meg” az elemzőktől.

Hírdetés

Érthetetlen, hogy atomerőmű tervezési és létesítési tudással, tapasztalattal, kultúrával nem rendelkező országokban honnan veszik a bátorságot a tervezési alapoktól eltérő üzemeltetési feltételek alkalmazására!

A nukleáris berendezések pedig eközben évről évre öregszenek, nagy részük már a tervezett üzemidő utáni meghosszabbított üzemidejét futja.Az öreg berendezések miatt évről évre növekszik az üzemzavarok kialakulásának valószínűsége és csökken a biztonsági rendszerek működési megbízhatósága, ami a bevezetett biztonságot csökkentő változtatásokkal együtt a rövid távú termelési csúcsok után olyan eseményekhez vezethet, amelyek megpecsételhetik az atomerőművek sorsát.
Hát ezért kell megmenteni az atomerőműveket. El kell érni azt, hogy a termelési kényszer helyett újra a nukleáris biztonság elsődlegessége érvényesüljön és a blokkokat az eredeti, átgondolt és összehangolt tervezési alapok szerint üzemeltessék.

Meg kellene fogadni a nukleáris iparban elismert szaktekintély intelmét, amit a Csernobilról készített film kapcsán mondott, de sajnos ma is nagyon aktuális, miszerint „„a vas”, a technika nem a hazugságokat, nem az emberek vágyait vagy a vezetők kívánságait követi, hanem a fizika törvényeit”. Nem kellene megvárni, hogy ezenfizikai törvények érvényesülése következtében valamelyik tervezési alapokhoz képest „továbbfejlesztett” blokkon nem kívánatos esemény, illetve baleset következzen be, mert az végzetes következményekkel járna a környezeti hatásokon kívül az egész atomipar létezésére is.

Akkor pedig honnan lesz megfelelő mennyiségű villamos energia? Mentsük meg tehát az atomerőműveket!


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »