Mentik a magyarokat, ahogy csak tudják

Mentik a magyarokat, ahogy csak tudják

Egyre több a pénz a magyar sportban, és ez mind több külföldi sportolót is idevonz. A csapatsportokban ez különösen látványos, de a sportágak jó része megpróbál helyet teremteni a magyar játékosoknak. Itt a nagy légiósszabály-körkép.

A top csapatsportágak mindegyike szabályozza a külföldi játékosok szerepeltetését. Van van olyan sportág, ahol a klubok megszeghetik a szabályokat, de cserébe játékosonként sok millió forintot kell fizetniük. A szövetségek többsége igyekszik a magyar fiatalok lehetőségeit támogatni.

Jelentős változás jön a magyar kosárlabdában a jövőben. A magyar szakszövetség közölte, hogy a május elején megválasztott elnökség a következő szezon versenykiírását módosítja. Az ősszel induló férfibajnokságban továbbra is

öt nem hazai nevelésű játékos szerepelhet, de egyszerre csak négy lehet a pályán közülük, egy magyar nevelésű kosárlabdázónak mindig játszania kell.

A 2020-2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a magyar nevelésű játékosok védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évesnél fiatalabb magyarnak szerepelnie kell.

Az InfoRádió utánajárt, hogy a többi csapatsportágban milyen előírások vonatkoznak a külföldi játékosok szerepelésére. A Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, Sipos Jenő elmondta, hogy a szövetség azt írja elő, hogy

egy klub keretében tíz külföldi játékos szerepelhet, ők akár egyszerre is a pályán lehetnek.

A vízilabdázóknál is vannak megkötések a külföldi pólósok miatt. Kovács Zoltán, a szövetség főfitkára kiemelte, hogy a magyar élvonalban

Hírdetés

a férfiaknál négy külföldi játékos kaphat lehetőséget egy mérkőzésen,

de közülük legalább egynek magyar állampolgársággal is kell rendelkeznie. A nőknél csak legfeljebb három külföldi sportoló szerepeltethető. Olyan megkötés nincs, hogy a külföldiek közül hányan lehetnek egyszerre a medencében.

A női és férfi kézilabdázók élvonalában szabályozzák, hogy maximum hány külföldi játékos szerepelhet, ezt azonban túlléphetik a klubok, ilyen esetben jelentős összegeket kell fizetniük a szövetségnek – mondta Horváth Gabriella főtitkár. Fő szabály szerint a nőknél négy, a férfiaknál öt nem magyar állampolgárságú játékos engedélyét válthatják ki.

A nőknél az ötödik, a férfiaknál a hatodik külföldi játékostól kezdve egyenként öt-öt millió forint a játékengedélyek kiadási díja.

Ha az edző is külföldi, rá is ez a szabály érvényes.

A Magyar Röplabda Szövetség tavaly hozott új szabályokat a légiósok szerepeltetése ügyében – mondta Ludwig Zsolt főfitkár. Az uniós munkajogi szabályozások miatt nem korlátozhatják, hogy egy-egy klub hány külföldi, különösen uniós országból érkező játékost foglalkoztat, de az elnökség azt megszabta, hogy

két magyar állampolgárságú játékosnak mindig a pályán kell lennie.

A Magyar Jégkorong Szövetség is szabályozza a külföldiek játéklehetőségeit, a klubok alkalmazásában bármennyi légiós lehet, de közölük

a meccskeretbe csak hat nevezhető.

Ha ezt megszegnék, úgy jogosulatlan játékért az ellenfél kapná a pontokat. Ilyenre eddig nem volt példa. Az Erste Liga kitétele: ha egy külföldi játékos öt éve a magyar bajnokságban szerepel, onnantól rá nem vonatkoznak a szabályok.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »