Mennyivel lesz drágább az idei karácsonyi készülődés?

Mennyivel lesz drágább az idei karácsonyi készülődés?

A pénzromlás hatásait csaknem mindenki megérezte már az idén, hiszen a legtöbb élelmiszer ára növekedett és ez a lakosság várakozásain is meglátszik.

A 365.bank felmérése alapján a polgárok 55 százaléka inkább negatívan látja anyagi helyzetét, s a megkérdezettek harmada nem is bízik a közeljövőben érkező javulásban.

Hírdetés

Ami a számokat illeti, novemberben éves összehasonlításban 4,5 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek mint tavaly ugyanezen időszakban. A szakértők a karácsonyi vásárlások szintjén is 4-5 százalék közötti növekedést jeleznek előre, de sok függ attól, milyen termékeket vásárolunk. A zöldségek és gyümölcsök esetében, ahogy a vajnál és az olajoknál is a növekedés ennél jóval magasabb.

Hasonló a helyzet az elektronikai termékek szintjén is, ahol már hónapokkal ezelőtt jelezték a gyártók, a chipek korábbi hiánya miatt a raktárkészleten kevesebb eszköz van, ennek hatására az áruk is emelkedett. A közkedvelt ajándéknak számító kerékpárok vagy gyermekjátékok ára is az átlag feletti szinten emelkedett, előbbi esetben akár 12 százalékos a különbség az egy évvel ezelőtti szinthez képest. 

A Home Credit statisztikai felméréséből az látszik, a szlovákiai lakosok több mint fele kevesebbet fog költeni az ajándékokra az áremelkedések miatt, minden ötödik állampolgár számára viszont az infláció nem okoz fejtörést, mert biztosnak véli anyagi helyzettét jelenleg is. Az viszont pozitív tény, hogy az elemzések alapján a legtöbben fizetésükből vagy spórolt pénzükből állják az ajándékokat és csak 2 százalék vesz ennek érdekében kölcsönt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »