Mennyivel fizetünk többet a tüzifáért? – Fapiaci helyzetkép

Mennyivel fizetünk többet a tüzifáért? – Fapiaci helyzetkép

A lakosok fölvásárolják a tüzifát, kiürülnek a raktárak Szlovákiában.

Ilyen helyzet a fapiacon a korábbi években tavasszal még nem fordult elő. A legnagyobb kereslet ősszel a tüzelőfa iránt szokott lenni, amikor már közeledik a fűtési időszak. Most viszont az emberek egyre több tüzifát rendelnek.

Aggódnak az ukrajnai helyzet és a gáz árának emelkedése miatt is. Félő, hogy nem lesz elég tüzelőanyag. Ezért rendelnek egyre többen már előre, a következő télre is. És azért is már most, mert megnyúlt a rendelési és a kiszállítási idő.

Míg korábban néhány nap elteltével a megrendelés után már szállították is ki a fát, jelenleg 3 hetet is várni kell rá. És furcsamód még az ország északibb részein is, ahol nagyobbrész kiterjedt erdőségeink vannak.

Szerencsére nem mindenütt ennyire aggasztó a helyzet. Amíg az ország más részein kiürülnek a faraktárak, Pozsony kivételes helyzetben van. Ott még van elég fa, ha magasabb áron is, mivel a fővárosban nem használnak el olyan sok tüzifát. Inkább komfortosabb fűtőanyagokat használnak. És így még a következő télre se készülnek előre.

Nem messze Pozsonytól, a bazini faraktár internetes oldalán viszont csak 3 hónap után tudják kielégíteni a rendeléseket. És közben egyre nő a tüzelőfa ára, amihez az ukrajnai helyzet is nagyban hozzájárul.

Az árak főként persze a megnövekedett kereslet miatt nőnek. Rózsahegyen egy köbméter bükkfa ma 80 euró. Tavaly még csak 62-68 euró volt. 

Hírdetés

Somorján már tavaly is 80 volt tüzifa köbmétere. Szenc környékén ma 90 euró körül mozog a fa ára. A ország északi részein egyelőre még olcsóbban szerezhetünk be fát. Turdossinban például csak 60 euró a fölvágott tüzifa. Persze ehhez hozzájön még a szállítási költség – és minél messzebbre, annál nagyobb, úgyhogy azért számoljunk utána, hogy megéri-e olyan messzire menni.

Hogy miért nőtt  meg a tüzifa ára? Összefügg ez az energiaárak általános emelkedésével. A energiahordozókból egyre kevesebb van, és egyre költségesebb kitermelni és előállítani azokat, ezért is nőnek az áraik.

A gáz árának megugrása miatt az emberek igyekszenek azt a viszonylag még olcsóbb villanyárammal vagy éppen tüzifával helyettesíteni. Ám az utóbbiak iránti nagyobb kereslet hatására nőnek azoknak az árai is.

A fát nemcsak tüzelőanyagnak használják, hanem pl. építkezéseken is. A nagyobb mértékű építkezési tevékenység miatt az épületfa ára is gyorsan nő. A központi bankok igyekeznek mindenki számára elérehetővé tenni a jelzáloghiteleket, ami a lakáskereslet gyors növekedését idézi elő, és emiatt nőnek az ingatlanok és az építőanyagok árai is.

Külföldön se jobb helyzet, sőt! A tavalyi és tavalyelőtti helyzethez képest a fa ára az amerikai börzéken hatszorosára nőtt. Hozzánk közelebb, Németországban kevésbé, de a mieinkénél azért mégis jobban, 2020-hoz képest felével nőttek a faanyagok árai.

Ha nem nőnének rohamosan az energiaárak, a fa ára is csökkenhetne.

Kihat az árakra az is, hogy a központi bankok a kamat csökkentése mellett szigorítják a pénzügyi feltételeiket, ami nehezebben elérhetővé teszi a jelzáloghiteleket és ez fékezőleg hat az építési tevékenységre is.

Hosszabb távon a háború utáni Ukrajna újjáépítése növelheti majd az árakat.

Mi a megoldás? Egyelőre a tavaszi és a nyári, majd pedig a globális fölmelegedés lehetne a mentőöv? Vagy az, hogy mindenképp többet kell dolgoznunk a megélhetésünkre, és ezért talán kevésbé fogunk fázni?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »