Mennyit volna hajlandó fizetni egy kenyérért? A pékáru és a hús ára is az egekbe szökhet

Mennyit volna hajlandó fizetni egy kenyérért? A pékáru és a hús ára is az egekbe szökhet

Soha nem látott mértékben nőhet több árucikk ára is a következő időszakban. Ennek oka pedig az ukrajnai háború, ami miatt felment a gabona ára világpiacon. Ukrajna ugyanis a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, búzaexportőre. Nemcsak a kenyér és a péktermékek ára emelkedhet, de a húsé is.

Mivel Ukrajnában most a mezőgazdasági munkagépek helyett tankok szántják fel a földeket, a búza ára a világpiacon az egekbe szökött.

A kenyérbúza tonnája 385 euró, egy héttel ezelőtt még száz euróval kevesebb volt.

Hírdetés

Bajban vannak a pékségek, hiszen nemcsak az őket érzékenyen érintő energiaáremeléssel, hanem a búza árának növekedésével is meg kell küzdeniük. Elkerülhetetlenné válik az áremelés.

Már csak az a kérdés, mennyivel mennek fel az árak. Pontos mértéket senki sem mond egyelőre, csak találgatások vannak e téren. Az viszont tény, hogy a pékek a jelenlegi árszintet legfeljebb egy hónapig tudják tartani.

Ez azonban még nem minden.

A drága búza a takarmánygabona árára is hatással van. Az állattenyésztők szintén borsosabb áron tudják majd beszerezni állataik számára a takarmányt. Ez pedig a hús árának emelkedését hozza magával.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »