Mennyire veszélyes a majomhimlő? Mutálódott a vírus?

Mennyire veszélyes a majomhimlő? Mutálódott a vírus?

16 országban 300 körüli jelenleg a feltételezett majomhimlős esetek száma, a legtöbb beteg az Egyesült Királyságban van, miközben korábban ebben az országban is alig-alig fordult elő egy-egy eset, azok is nigériai utazáshoz köthetően.

A tömeges terjedés miatt felmerül a kérdés, vajon könnyebben terjedővé mutálódhatott-e a majomhimlő – ennek kiderítésére a kutatók vizsgálják annak DNS-ét. Az első eredmények alapján azonban a törzs nem tér el attól, ami 2018–2019-ben az Egyesült Királyságban, Szingapúrban és Izraelben megbetegedéseket okozott.

Szakértők szerint a tömeges terjedéshez a vakszerencse is kellett a vírusnak.

Hírdetés

Ahogy a koronavírus esetében, úgy a majomhimlőjárványok kitörésekor is számíthatunk fordulatokra. Jelenleg az átvitel többnyire szexuálisan aktív, fiatalabb férfiak körében zajlanak, de vannak más esetek is, ahol elegendő volt az érintkezés a majomhimlő terjedéséhez. Minél tovább tart a járvány, annál valószínűbb, hogy a majomhimlő megtalálja a réseket.

Gyógyszereket is tesztelnek

Jelenleg két antivirális szer vizsgálata zajlik a betegség kapcsán:

Jelenleg azonban még alacsony számú betegen tudták kipróbálni ezeket. Az Egyesült Királyságban tecovirimatot adnak a friss eseteknek, illetve a fekete himlő elleni oltást felajánlják azoknak, akik majomhimlős betegekkel érintkezhettek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »