Mennyire vagy hajlamos a rákos megbetegedésre?

Mennyire vagy hajlamos a rákos megbetegedésre?

A daganat kialakulása legtöbb esetben egy hosszadalmas, több tényező együttes hatásából álló folyamat, amely összefügg a genetikai adottságokkal, a környezeti tényezőkkel, az ellenálló-képességgel, közvetett módon pedig a táplálkozással, a lelkiállapottal, és általában véve az életminőséggel. Ezt az összetett folyamatot szétszálazni, a behatásokat százalékosan megvizsgálni meglehetősen bonyolult és félrevezető eljárás, ugyanakkor a daganat kialakulásának folyamatában jól tetten érhető a különböző tényezők szerepe.

A kialakulásban egy kezdeti behatás, úgynevezett iniciálás után számtalan segítő tényező – mint a rákkeltő anyagok, sugárzás, stressz – együttes közreműködésével a korábban egészséges sejt kontroll nélküli szaporodásba kezd. Ez a progresszió fázisa. A sejtszaporulat ekkor elveszti a kapcsolatot a környező sejtekkel, a szervezettel, és kialakul a daganat. A primer sejtszaporulat a saját környezetéből – általában az ér- és nyirokérfalat áttörve – kerül a keringésbe. Ha az immunrendszer nem pusztítja el, a daganat így juthat más szervekbe, szövetekbe – ilyenkor beszélünk áttétről.

Hírdetés

Ez a folyamat érvényes nagyjából minden daganattípusra. Ezen túl, az öröklődésben különösen, nagy különbségek vannak a kialakulás helyét, jellegét tekintve.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »