Mennyire jó az útlevél?

A közelmúltban kétszer is felmerült a téma.

Vannak ilyen listák arról melyek a legjobb útlevelek.

Jellemzően az 1. hely a szingapúri útlevél, mely 192 helyre ad szabad beutazási lehetőséget. Az utolsó helyen – 104. hely – meg Afganisztán, alig 28 szabad beutazási lehetőséggel. (Egy helyezésen több útlevél is van.)

A magyar útlevél 9. hely 187 szabad beutazással., a bolgár útlevél 16. helyezés 176 szabad beutazással. (A 11 ország, ahol a magyar útlevél jobb a bolgárnál: Bhután, Bolívia, Burkina Faso, Dél-Afrika, Kamerun, Kongói D. K., Egyenlítői Guinea, Eswatini, Nigéria, Thaiföld, USA.)

Az ilyen listáknál a gond azonban az, hogy nem azonos a mérce. Egyrészt mennyi az útlevelek száma?

A logikus az lenne: amennyi ország annyi útlevél, de nem ilyen egyszerű. Egyrészt az országok száma 201 (mindent beleértve, azaz a 7 nemzetközileg nem elismertet is), másrészt van még 3 entitás, mely de facto nem működik országként, de széles körben elismert útlevelet bocsát ki, ezek Máltai Lovagend, Nyugat-Szahara, Palesztína.

A helyzet azonban még bonyolultabb: 4 ország kiad több útlevelet is. Kínában 3 van: a hongkongiak és a makaóiak külön útlevelet kapnak. Anglia meg egyenesen káosz: 12 brit külbirtok saját útlvelet ad ki, plusz létezik még 3-féle „gyarmati” brit útlevél. S még jön Észtország és Lettország, ahol létezik útlevél letelepedett külföldiek számára: ezek azok a volt szovjet állampolgárok, akik Észtországban/Lettországban laktak az ország függetlenségének visszaszerzésekor, de az ész/latt törvények szerint nem voltak jogsultak normál állampolgárságra.

Hírdetés

Szóval az ország által kiadott útlevelek száma 219.

Ami a beutazási helyeket illeti, helyzet még bonyolultabb: hiszen nyilván külön kell számolni azokat a területeket, melyek egy adott ország részei, de vízumpolitikájuk önálló.

Adódnak kifejezetten mókás helyzetek is, mint pl..:

  • az országot nem ismerik el, de az útlevelét igen: pl. ez Magyarország esete a tajvani útelvéllel,
  • az országot annyira nem ismerik el, hogy még a pecsétje is érvénytelenné tesz minden útlevelet, pl. Libanonba nem lehet semmilyen útlevéllel se belépni, ha abban izraeli pecsét van,
  • nyilvánvalóan az illegális migráció kiszűrésére hozott szabályok: pl. brazil útlevéllel vízumementesen lehet utazni Franciaországba, kivéve Franciaország Brazíliával határos megyéjét (Guyane) – hiszen oda egy szegény ember is eljut, azaz potenciális illegális migráns, míg akinek pénze van repülőre Franciaország más részébe utazni, az nem gond, az normál turista.

A magyar vízumpolitika az egyes „sajátos” útlevelekkel kapcsolatosan:

  • útlevél elismerve és vízummentesség: a 2 speciális kínai útlevél, az észt és lett „idegen” útlevél, az összes speciális brit útlevél, Koszovó, Tajvan, Máltai Lovagrend,
  • útlevél elismerve és vízum kell: Palesztína,
  • útlevél nem elismerve: Abházia, Dél-Oszétia, Észak-Ciprus, Nyugat-Szahara, Szomáliföld, Transznisztria.

A gyakorlatban a nem elismertek nagy része nem találkozik problémával. Az összes abház, dél-oszét és transznisztriai jogosult alanyi jogon orosz állampolgárságra, a transznisztriaiak moldávra is. (Nekem is van személyes ismerősöm, transznisztriai, aki Szófiában dolgozik, neki 5 azaz öt útlevele van: a transznisztriai mellett moldáv, orosz, román, s pár éve bolgár is.) Az észak-ciprusiak jogosultak ciprusira, de a török megszerzése is formalitás csak. A nyugat-szaharaiaknak szinte mindnek van algériai állampolgársága is, a szerencsésebbeknek spanyol is. Tulajdonképpen csak a szomáliföldi útlevél problémás ténylegesen.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »