Mennyiből élünk – és mennyire lenne szükségünk a tisztességes élethez

Az emelkedő infláció és a reálbérek csökkenése következtében csökken a lakosság vásárlóereje, csökken az életszínvonal, különösen a lakosság középrétege és szociálisan gyengébb rétege körében, ami hatással van Szlovákia gazdasági fejlődésére és kereskedelmére is, állítják az OZ KOVO szakszervezeti képviselői.

A polgárok jelenlegi szociális helyzetének és napi költségfizetési képességének feltérképezése érdekében az OZ KOVO egy felmérést végzett, amely a szlovákiai családok valós havi kiadásait követte figyelemmel, illetve azt, hogy mekkora jövedelemre lenne szükségük a tisztességes élethez, írja a pravda.sk.

A felmérés egy csaknem 1130 munkavállalót és családtagjaikat tartalmazó országos mintán készült. A válaszadók átlagéletkora 43,5 év volt.

A szakszervezeti képviselők a napi vásárlásokra és szolgáltatásokra fordított tényleges kiadásaikról kérdezték az embereket, valamint a tisztességes életszínvonal biztosításához szükséges jövedelem nagyságáról.

A felmérésből kiderült, nagy különbség van a között, hogy mennyire lenne ténylegesen szükségük a családoknak a megélhetéshez, és hogy a gyakorlatban mennyit keresnek. A felmérés kimutatta például, hogy egy egyszemélyes háztartásnak 1784 euróra lenne szüksége a tisztességes életszínvonal biztosításához, de a valóságban az ilyen háztartás csak 1128 eurós tényleges bevételhez jut.

Egy kéttagú háztartásnak legalább nettó 2756 euróra lenne szüksége a tisztességes életszínvonal biztosításához, a valóságban azonban csak 1697 euró a bevétele.

A tisztességes életszínvonalhoz szükséges bevétel és a reáljövedelem különbsége egy háromfős háztartásnál közel ezer euró. Egy négytagú családnál pedig csaknem 1100 euró.

Hírdetés

„A felmérés eredményei azt mutatták, hogy jelentős különbségek vannak a valós kiadások összege és a között, amire a háztartásoknak szüksége lenne a méltó élethez. A rendelkezésre álló források hiánya szinte minden költségtételben megmutatkozott” – magyarázzák a felmérés eredményeit a szakszervezeti képviselők.

A háztartások a bevételük nagy részét élelemre, lakhatásra, hiteltörlesztésre és közlekedésre költik.

A legkevesebb pénzt pedig kikapcsolódásra, kultúrára, művelődésre és megtakarításokra fordítják. Sőt, a háztartások több mint 40 százaléka egyetlen fillért sem költ művelődésre, kikapcsolódásra vagy kultúrára.

A szakszervezeti képviselők bírálják a kormányt, amiért a valódi megoldások helyett csak vitatkozik.

Ahelyett, hogy a politikusok társadalmi párbeszéd útján megoldást találnának a polgárok kedvezőtlen társadalmi helyzetére, értelmetlen hatalmi harcokkal mélyítik a belpolitikai válságot és az instabilitást”

– állítja a Ján Košč által vezetett mozgalom.

A lakosság többsége az utolsó tartalékait éli fel – mutat rá a szakszervezet. „A feszültségek tovább nőnek a társadalomban, romlanak az interperszonális kapcsolatok, és kihalóban van az emberiesség” – fűzték hozzá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »