Melyik rockzenei album volt 2000 legjobbja?

Melyik rockzenei album volt 2000 legjobbja?

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, március 23-án a 2000-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, március 23-án a 2000-es év legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Kiadójuk hivatalos honlapjáról származó információ alapján 2000. október 30-án jelent meg az olasz Rhapsody harmadik nagylemeze, a Dawn of Victory. A zseniális dalszerző és gitáros, Luca Turilli, valamint társai ezen az albumon is folytatták a korábbi kiadványaikon megkezdett sztorit, az Emerald Sword Sagát, de már Alex Holzwarth személyében egy új dobossal kiegészülve.

Az idő igazságot szolgáltatott a chicagói Disturbednek, hiszen bemutatkozó nagylemezükből, a 2000-ben kiadott The Sicknessből összesen 5 millió példányt értékesítettek. Helyzetük az album megjelenése előtt nem volt túlságosan biztató, hiszen ahogy azt a frontember, David Draiman a loudwire.com-nak kifejtette, még a belvárosi klubokban sem nagyon jutottak fellépési lehetőséghez. Aztán kijött a debütalbum harmadik kislemeze, a Down With the Sickness, és sok minden megváltozott.

Hírdetés

Csakazértis címmel jelent meg 2000-ben a sorait rendező Pokolgép hetedik stúdióalbuma. A zenekar tagsága alaposan kicserélődött, hiszen a klasszikus ötösből egyedül Kukovecz Gábor maradt hűséges a névhez. A Rudán Joe által felénekelt anyag kimondottan erősre sikerült, akkori kiadójuknak pedig komoly nemzetközi tervei voltak a csapattal, így a teljes Csakazértis album angol nyelvű változata is elkészült Ancient Fever címmel.

Pirosbetűs ünnep volt 2000-ben május 29-e az Iron Maiden rajongóinak naptárában. Ezen a napon jelent meg a zenekar tizenkettedik stúdióalbuma, a Bruce Dickinson, valamint Adrian Smith visszatérése után hat tagúra bővült csapat által feljátszott Brave New World. A Derek Riggs megálmodta borítóba csomagolt album a szakma, valamint a közönség tetszését egyaránt elnyerte, sőt még maga a frontember, Bruce Dickinson is kedvenc Maiden-albumaként szokta emlegetni a Brave New Worldöt.

Szikár, csontig lecsupaszított, ám ennek ellenére rendkívül ütős hangzással jelent meg 2000. május 14-én a Pantera utolsó stúdióalbuma, a Reinventing the Steel. Annak ellenére, hogy a zenekar rengeteg új témát gyúrt össze a lemezre, végül mindössze tíz tételt rögzítettek a gitáros Dimebag stúdiójában. A miértet pedig így magyarázta a tragikus sorsú zenész: tényleg bárki is azt hiszi, hogy többet kap a pénzéért, ha egy olyan CD-t vesz meg, amelyen tizenhét dal szerepel? Itt csak tíz masszív nótát találsz, de azok simán szétrúgják a segged!

Egyfajta tisztelgésnek is tekinthető a kilencvenes évek kultfilmje, a Holló, valamint az alkotás fő karakterét megformáló Brandon Lee emléke előtt a Helsinki Vámpírjainak ötödik nagylemeze, a Blessed Be. A The 69 Eyes 2000-es kiadású albumán inkább a gótikus rock dominál, a csapat ezúttal mellőzte a tőlük korábban megszokott csöpögős, sírós dalszövegeket. Egyes kritikusok szerint a Blessed Be elsőre ugyan kicsit nehezen emészthető anyag, de érdemes rá időt szánni.

Mivel korábbi producerük, Bruce Fairbairn váratlanul elhunyt, így az AC/DC végül George Younggal, Malcolm és Angus bátyjával kiegészülve vonult be Brian Adams kanadai stúdiójába, hogy rögzítse tizennegyedik nagylemezét. A végeredmény pedig 2000. február 25-én vált elérhetővé,  Stiff Upper Lip címmel. A címadó dalhoz forgatott videóklip kimondottan jól szerepelt a zenetévéknél, de kislemezen is hasított, hiszen jó ideig vezette a Billboard Mainstream Rock Tracks listáját.

Még a magyar himnusz dallamát is felfedezhetik a vájtfülű zenehallgatók a Helloween 2000-ben megjelent nagylemezének egyik tételében, az All Over The Nations-ben. A The Dark Ride című korong volt egyébként az első olyan Helloween album, amelyet egy igazi nagyágyú, a Nuclear Blast gondozott. A promóciós infóanyagban így írtak a The Dark Ride-ról: Ezzel az albummal bebizonyította a Helloween, hogy az európai metálszíntér elképzelhetetlen nélkülük.

Megdönthetetlennek tűnő rekordot tart a Linkin Park, valamint a 2000. október 24-én kiadott bemutatkozó nagylemezük, a Hybrid Theory. Az albumból világszerte összesen 30 millió példány talált gazdára, és ezzel a felfoghatatlanul magas számmal hivatalosan is birtokolja a zenekar a XXI. század legkelendőbb rockalbuma címet.

Tizenhárom hosszú év hallgatás után döntött úgy Schmier, a germán thrasher Destruction főnöke, hogy itt az ideje leporolni a hangszereket, és újra életet verni legendás csapatába. Az elhatározást tett is követte, így 2000 áprilisában új tétellel gazdagodott a Destruction katalógusa, és megérkezett a tizenhárom tételes All Hell Breaks Loose, amelyre a saját dalok mellé felkerült egy Metallica-feldolgozás is, a Whiplash.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »