Méltatlan támadásnak tartja a Belügyminisztérium, hogy az orvosok tiltakozást hirdettek

Méltatlan támadásnak tartja a Belügyminisztérium, hogy az orvosok tiltakozást hirdettek

Vasárnap 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Takács Péter egészségügyi államtitkár és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor, válaszul arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati rendkívüli küldöttgyűlésén az orvosok bejelentették tiltakozásukat.

A belügyi tárca által a szerkesztőségünkhöz is továbbított meghívó címe úgy szól:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”. 

Hírdetés

Ez a címadás már önmagában is beszédes.

A magyar orvostársadalmat tömörítő MOK ugyanis közel egyhangúlag arról döntött, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezd a kormány által megkezdett egészségügyi ágazati átalakításokkal szemben. Továbbá jelezték, „rendszerváltást” kívánnak kikényszeríteni az egészségügyben, egy ciklusokon átívelő stratégia kidolgozásával.

A nyomásgyakorlás keretében a háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását, illetőleg elzárkóznak az új ügyeleti szerződésük aláírásától, a szakellátásban dolgozó orvosok pedig úgy határoztak, hogy az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe.

Érvelésük szerint a kormányzat új törvénycsomagja és rendeletei következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik. Ezzel szemben azt szeretnék elérni, hogy egy jobb, igazságosabb és működőképesebb egészségügy legyen, amelyben az orvosok és a betegek is jól érzik magukat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »