Mekkora a nyugati tankok élettartama Ukrajnában?

Mekkora a nyugati tankok élettartama Ukrajnában?

Azt nehéz megmondani, hogy organikusan-e, vagy némi orosz rásegítéssel, de gyorsan körberepülte a  közösségi médiát az első Leopard 2A6 páncélos ukrajnai megsemmisítéséről készült videó. A film költségvetése több mint 8 millió euró volt, utóhatása egyelőre felmérhetetlen.

Valószínűleg pár másodperces filmet ilyen drágán még nem forgattak… A Leopardra mért csapás kapcsán árparitásról nem beszélhetünk: egy 20-40 ezer euró közötti értékű Lancet drónnal iktattak ki egy hozzávetőleg 8,4 millió euró értékű hadieszközt. Egy Lancetet egy ügyesebb mesterember – némi túlzással – egy autószerelő műhelyben is képes összebarkácsolni, egy tank a mai Németország leépült hadiiparának valóságában a megrendeléstől számított két éven belül gördül ki a gyárból.

Úgy tűnik, Ukrajna először vetett be nyugati harckocsikat a háborúban – mondták elemzők az NBC News-nak, miközben Kijev megkezdi régóta várt ellentámadását az orosz megszálló erők ellen.

Az ellentámadást hónapok óta tervezik, és Ukrajna hadserege visszatartja a friss csapatokat, valamint a közelmúltban szállított nyugati fegyvereket, hogy ez a legjobb lehetőség a csatatéren való jelentős előnyök elérésére.

Fő fegyvere egy 120 mm-es ágyú. Ukrajna sokáig kérlelte szövetségeseit, hogy adjanak neki modern harckocsikat, ám Németországnak és az Egyesült Államoknak csak januárban sikerült megegyezni a harckocsik szállításáról.  Berlin engedélyezte, hogy partnereik átadják a saját Leopradjaikat, az USA pedig M1 Abrams tankokat, és Bradley páncélozott harcjárműveket ígért.

A csatatéren pedig nem lepődhetünk meg, ha valamit találat ér. Az orosz hadsereg, és a hozzá közeli Telegram- és egyéb csatornák múlt csütörtökön tették közzé az első felvételt egy Leopard harckocsi Lancet drón általi megsemmisítéséről.

Ezt a drónt a Kalasnyikov Konszernbe tartozó ZALA Aero Group gyártja, két változata van, a nagyobb, Lancet-3 40 percig képes a levegőben maradni, hatótávolsága legfeljebb 40 kilométer,  és 12 kilogrammnyi teher szállítására alkalmas. Kizárólag Oroszországban áll hadrendben. Nem Ukrajnában debütált éles környezetben, korábban Szíriában is használták már.

Hírdetés

Az NBC News számára Michael Horowitz, a Le Beck International kockázatkezelési tanácsadó cég hírszerzési vezetője egyértelműen igazolta, hogy Leopard harckocsiról van szó.

Az ukrán hadsereg szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni, amikor a Leopard tankokról kérdezték, összhangban Kijev politikájával, amely hivatalosan nem kommentálja az ellentámadás előrehaladását.

Bár egyes nyugati sajtótermékek megjegyzik, az oroszok által ismertetett számokat nem sikerült független források alapján is visszaellenőrizni, a Military Watch Magazine szerint „a nyugati világban széles körben használt tankok elvesztése „jelentős következményekkel jár, Ukrajnán túl is.” A portál is beszámol a Bradley-k elvesztéséről is, megjegyezve, hogy a személyi veszteségek is magasak lehetnek, mert ezekben a háromfős személyzet is beleértve, 9 katona utazik.

Military Watch Magazine megjegyzi, továbbra is valószínű, hogy a Leopard 2A6 egységek további veszteségeket szenvedtek el, mivel a konfliktusban megsemmisült járműveknek csak egy kis töredékénél lehet közeli videót készíteni a levegőből. A háború felhívja a figyelmet az elpusztíthatatlannak hitt, a NATO kötelékében elterjedt szupertankok hibáira, melyek negatívan befolyásolhatják maguk a tankok, illetve tágabb értelemben az egész német hadiipar megítélését is.

A Telegraph arról számol be, a nyugati tankok megsemmisítéséért az orosz katonák a legmagasabb katonai kitüntetéseket kapják.

Mindenesetre érdemes lesz figyelni az ukrán veszteségek alakulását, hisz már a CNN is címlapon hozta, hogy legalább 16 amerikai páncélozott járművet vesztettek a napokban az ukránok.

A napokban portálunkon egy amerikai főtisztet idéztünk, aki felhívta a figyelmet arra: a nyugat által beígért F-16-osok önmagukban nem csodafegyverek, akkor érnek valamit, ha megfelelő támogatással, légvédelemmel, felderítéssel karöltve kerülnek bevetésre.

Most a Bradley gyalogsági harcjárművek kapcsán mondta el James „Spider” Marks, nyugalmazott tábornok, aki bizonyára szerény szolgálati nyugdíját a CNN-en való elemzéssel egészíti ki, mondta el, hogy bár a Bradley önmagában is csodálatos, de igazán hatékony akkor tud lenni, ha hírszerzéssel, tüzérségi és légi támogatással vetik be.

Az Oryx holland nyílt forráskódú hírszerzési portál a háború kezdete óta számlálja mindkét fél veszteségét. Az Oryx módszertana arra alapszik, hogy csak a fotóval vagy videóval dokumentált veszteséget ismerik el valósnak. A portál egyébként a nagyugati eszközök közül egy Leopard 2A4, és három Leopard 2A6 tank; valamint 2 AMX-10 RC(R) páncélozott harcjármű; 6 Pbv 501A, 16 M2A2 Bradley ODS-SA gyalogsági harcjármű elvesztéséről számolt be. Jakub Janovsky, a portál munkatársa az amerikai adományokból származó páncélos hadieszközöket ért károk kapcsán elmondta, „a legtöbb harcjármű csak megsérült és elhagyott, így lehetséges, hogy helyreállítják őket, ha Ukrajna elfoglalja a területet”. Kérdés, hogy az oroszok ezt megvárják-e, vagy leadják a sérült járműveket „rossz vasba”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »