Megzavarhatja Szlovákia piacát az Ukrajnából beérkező gabona

Megzavarhatja Szlovákia piacát az Ukrajnából beérkező gabona

Bár Szlovákiában bőven lesz gabona és átlagon felülire mérik a termést, a szlovák termelők továbbra is attól tartanak, hogy az olcsó ukrán gabona ide kerül, és megkeveri a kártyákat a szlovák piacon. Az ukránok jelenleg nem tudják exportálni gabonájukat azokba az országokba, ahol valóban szükség lenne rá, mivel Oroszország nemrégiben kilépett a megállapodásból.

A háború ellenére Ukrajna 33 millió tonna gabonát tudott exportálni a fekete-tengeri kikötőkből Afrika és Ázsia legszegényebb országaiba. Miután viszont az oroszok kiléptek a gabonaszerződésből, kérdéses, hogy alakul a gabonaexport a továbbiakban. Július 26-án, szerdán az ukrán elnök által összehívott újonnan megalakult NATO-Ukrajna Tanács a fekete-tengeri kikötők gabonakiviteléről is tárgyalt, írja a tvnoviny.sk portál.

Jelenleg öt uniós országnak, köztük Szlovákiának, szeptember közepéig megtiltották, hogy búzát importáljanak Ukrajnából.

Szlovákia azonban lehet tranzitország, amelyen keresztül búzát exportálnak olyan országokba, amelyeknek szükségük is van rá.

Ha az olcsó ukrán búza mégis eljutna hozzánk, a hazai nem tudná felvenni vele a versenyt. A szakértők szerint valamilyen reexporton keresztül a tilalom ellenére ez meg is történhet, például Csehországból, amely nem írta alá a tilalmat, és ez határozottan megzavarhatja a hazai piacot.

Hírdetés

Jelentős pénzügyi összeomlást okozna”

– tette hozzá Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara szóvivője.

Mivel Szlovákiában a gazdák az elmúlt 5 év legjobb termését várják, többletet is termelve, a termelők szerint Szlovákia továbbra is követelni fogja egyes termékek behozatali tilalmának meghosszabbítását keleti szomszédainktól.

Mindenképpen támogatni fogjuk az ukrajnai mezőgazdasági áruk értékesítésére vonatkozó tilalom meghosszabbítását, amely szeptember 15-éig érvényes”

– jelentette ki Holéciová.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »