Megvizsgálták a Texasban becsapódott meteort

Szakértők elemezték azt a csaknem féltonnás meteort, amely február közepén csapódott a földbe Texas államban. A NASA szakértői elmondták, hogy a körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroid mintegy 43 500 kilométer/órás sebességgel haladt, amikor McAllen városa felett 34 kilométeres magasságban szétrobbant – írta meg a hirado.hu. Egy csaknem féltonnás meteor csapódott be a Texas déli részén található McAllen város térségében február 15-én este hat óra körül. A szakértők szerint a megtalált kőzet új ismereteket tárhat fel a Naprendszerünkről.

A meteor, amely valószínűleg egy kis aszteroida volt, 34 kilométer magasan tört szét. Az ilyen típusú űrsziklákat tűzgömbnek nevezik, mivel a gyors mozgású objektum és a légkör levegője közötti súrlódás miatt a széteséskor fényes villanást bocsátanak ki. „Több forrásból származó előzetes információk elemzése alapján a NASA szakértői úgy vélik, hogy a tárgy egy körülbelül 0,6 méter átmérőjű meteoroid volt, amely körülbelül 454 kilogramm súlyú.

Hírdetés

A meteoroid körülbelül 43 450 kilométer/órás sebességgel haladt amikor felrobbant” – írták a NASA Meteor Watch képviselői.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »