Megvédeni Európát és az európaiakat

Megvédeni Európát és az európaiakat

Az európai puha hatalom kétségkívül sikeres. Diplomáciánkkal, fejlesztési politikánkkal, kereskedelmi kapcsolatainkkal mi, európaiak hozzájárulunk a stabilitás megteremtéséhez, a béke, az emberi jogok és a jogállamiság előmozdításához. A puha hatalom azonban önmagában nem elég erős.

A biztonságos, szabad és békés Európa nem tekinthető magától értetődőnek. A kontinensen és Európa valamennyi országában a terror és vérontás még mindig túl élénken él sok ember emlékezetében. Elég körülnézni közvetlen szomszédságunkban, a feszültségekkel terhelt Keleten, a brutális háborúval sújtott Szíriában, hogy lássuk, a háborúk nem a múlthoz tartoznak.

A közös védelem az európai projekt része volt annak fogantatása óta. Ezek az ambíciók azonban nagyrészt ambíciók maradtak csupán. Itt az ideje, hogy többet tegyünk.

Drágán fizetünk a hatékonyság hiányáért és a széttagoltságért. Míg az EU-ban 178 különböző fegyverrendszer van, addig az Egyesült Államokban mindössze harminc. Európában több a helikoptergyártó, mint ahány felvevőpiacot biztosítani képes ország létezik. Megengedjük magunknak azt a luxust, hogy 17 különböző harckocsitípusunk legyen, miközben az Egyesült Államok remekül elboldogul egyetlen modellel.

A védelmi-biztonsági együttműködés hiánya évente 25 és 100 milliárd euró közötti összegbe kerül nekünk. Az Európai Unió államai nagyon sokat nyerhetnek a járművek egymás közötti megosztásából, a lőszerek szabványosításából, valamint végső soron abból, ha együtt végzik a kutatásokat, és nem külön-külön.

Az Európai Bizottság ezért tett javaslatot az Európai Védelmi Alapra, amely bár nem váltja fel a nemzeti költségvetések védelmi kiadásait, de ösztönzi az együttműködést a közös kutatásokban, fejlesztésekben, a védelmi felszerelések és technológiák beszerzésében. Ez legalább annyira szolgálja a biztonságunkat, mint amennyire az adófizetők hasznára válik. A tagállamok továbbra is a vezetőülésben maradnak, maguk döntik el, mely projekteknek szándékoznak prioritást adni, legyen az dróntechnika, műholdas kommunikáció vagy akár nagy tételben történő helikoptervásárlás. Az Európai Bizottság által nyújtott hozzáadott érték az erőfeszítések kombinálása és koordinálása lesz. Ezáltal lehetővé válik, hogy a projektek indítása összehangoltabb, szisztematikusabb, hatékonyabb legyen.

Hírdetés

Kizárólag pénzért ugyanakkor lehetetlen igazi európai biztonsági és védelmi uniót vásárolni. Politikai akaratra és ambícióra is szükségünk van. Azt szeretném, ha az Európa jövőjéről folytatott eszmecsere során becsületes vita folyna arról, hogy milyen irányba kell haladnunk.

A lendület már gyarapszik. Csak a múlt hónapban valamennyi tagállam egyhangúlag döntött az első Katonai Tervezési és Végrehajtási Szolgálat létrehozásáról, amelynek célja az uniós kiképzési missziók parancsnokságának átvétele. Az első lépést további jó irányba tett lépéseknek kell követniük.

Az EU már rendelkezik az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik, hogy elmozduljon a jelenlegi két- és többoldalú katonai együttműködések kuszaságától a védelmi integráció hatékonyabb formái felé. Az Európai Unióról szóló szerződés megteremti az állandó, strukturált együttműködés lehetőségét valamennyi tagállam számára, amelyeknek szándékukban áll, hogy együtt haladjanak előre, és képesek is erre. Meggyőződésem szerint most jött el az idő, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget.

Ez a megközelítés kiegészíti a NATO-val folytatott együttműködésünket, amely továbbra is alapvető fontosságú a jövőnk szempontjából. Végtére is tagállamaink közül 22 ehhez a védelmi szövetséghez tartozik. A NATO-val folytatott együttműködésünk mindazonáltal már nem használható meggyőző alibiként az önálló európai erőfeszítésekkel szembeni érvelés során.

Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat. Tartozunk ezzel az európai polgároknak. A szorosabb védelmi együttműködés mögötti akarat elsősorban és főleg az európai emberektől ered. Szinte valamennyi uniós országban a három legfontosabb prioritás egyike a biztonság. Az európaiak háromnegyede támogatja a közös biztonság- és védelempolitikát.

A legalapvetőbb univerzális jogok egyike, hogy biztonságban érezzük magunkat otthonunkban.

Az Európai Unió feladata, hogy biztosítsa az európaiaknak ezt a biztonságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »