Megvan, mikor kezdi a tárgyalásokat a svéd és a finn NATO tagságról a Fidesz küldöttsége

Megvan, mikor kezdi a tárgyalásokat a svéd és a finn NATO tagságról a Fidesz küldöttsége

Hende Csaba és Németh Zsolt előbb Stockholmba, majd Helsinkibe utazik.

A jövő kedden utazik Stockholmba a magyar kormánypárti parlamenti képviselőkből álló delegáció – tudta meg a hvg.hu. A találkozó a svéd parlamentben lesz és a magyarokat Andreas Norlén házelnök fogadja.

A látogatást a Fidesz balatonfüredi frakcióülése után jelentette be Kocsis Máté azzal, hogy bár Orbán Viktor miniszterelnök támogatja a svédek és a finnek NATO-csatlakozását, erről a frakcióülésen vita volt. A párt országgyűlési képviselői ezután döntöttek úgy, hogy nem mennek bele „csak úgy” a csatlakozás megszavazásába, hanem a „vitarendezés” érdekében tárgyalódelegációt küldenek a két országba.

Kocsis Máté szerint a képviselők egy része úgy érzi, hogy svéd és finn részről

„durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

Hírdetés

Azóta kiderült, hogy a delegációt Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és a mérsékelt, atlantista fideszes Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezeti, minden más információt azonban hét lakat alatt tartottak.

A magyar képviselők Stockholm után valószínűleg egyenesen Helsinkibe utaznak. Lapinformációk szerint a finnek szerdán kapták a hivatalos felkérést a magyar parlamenttől, hogy találkozhassanak a helsinki törvényhozás elnökével. Matti Vanhanen házelnök az Iltalehti finn lapnak szerdán megerősítette, hogy finn részről ő fogadja majd a magyar képviselőket. Ám azt is hangsúlyozta, hogy

házelnökként nincs és nem is lehet tárgyalási pozícióban, ezért csak beszélgetésről lehet szó.

Bár felkérést nem kapott, Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter is azt mondta, hogy szívesen találkozik a magyarokkal.

A hvg.hu megjegyezte, hogy az amúgy nem hivatalos parlamenti delegáció tárgyalásainak semmilyen jogi kötőereje nincs, így látogatásuk eredményét is legfeljebb „döntéselőkészítő” tapasztalatként hasznosíthatják a kormánypártiak majd a szavazáskor.

Nyitókép: NATO

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »