Megvan a bíró, akinek számlájára 600 ezer euró érkezett 2018-ban

Megvan a bíró, akinek számlájára 600 ezer euró érkezett 2018-ban

A Legfelsőbb Bíróság érintett bírója, már nem dolgozik az igazságügyben…

A Denník N szerint Viliam Pohančeníkről van szó, aki a Legfelsőbb Bíróságon dolgozott és az Igazságszolgáltatási Tanács (Súdna rada) tagja volt, azonban tavaly áprilisban lemondott a tisztségéről.

Pohančeník a lapnak megerősítette, hogy 2018-ban valóban érkezett 600 ezer euró a számlájára, de hozzátette, nem érti mire a felhajtás, mivel az összeget az Igazságszolgáltatási Tanácsnak beismerte.

A volt bíró a Denník N-nek elmondta, hogy először 150 ezer eurót kapott vissza egy családi barátjától, akinek korábban ennyit adott kölcsön. A további 450 ezer euró pedig az ESET alapítójától, Rudolf Hrubýtól érkezett, amelyet egy Kolibán található telek megvásárlása után utalt neki.

Hírdetés

Pohančeník a lap szerint két telekkel rendelkezett az adott városrészen, amelyek 2000-ben 120 ezer eurót értek. A volt bíró szerint az, hogy 450 ezer euróért tudta eladni a tulajdonát, azért lehetséges, mivel az eredetileg szőlőskertként szerepelt, majd ezt építési telekre változtatták.

Pohančeník számlájára érkezett összegek azonban nem szerepelnek a vagyonnyilatkozatában. Ennek oka, hogy a közzétett vagyonnyilatkozatokban a bírák csak a számla „év végi egyenlegét” közlik. Nem jelzik az egyéni átutalásokat. Az Igazságszolgáltatási Tanácsnak pedig nem áll jogában ellenőrizni a bírák számláin történő mozgásokat – írja a Denník N.

Mivel Pohančeník már nem bíró, és az Igazságszolgáltatási Tanácsnak sem tagja, ezért a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Ján Šikuta ez ügyben nem nyújthat be ellen fegyelmi indítványt – közölte a lap.

(br, denníkn)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »