Megvált egy nő a ruhájától, letartóztatták

Nem vitás, hogy nehéz sors jutott a nőknek Szaúd-Arábiában. Elég csak arra gondolni, hogy a rendkívül konzervatív, vahhábita királyságban szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogyan öltözködhetnek a nők, ráadásul még a volánhoz sem ülhetnek. Ez utóbbi tiltás ellen a szaúdi Al-Valíd bin Talál herceg emelte fel a szavát, de egyelőre süket fülekre talált kezdeményezése.

Szaúd-Arábiában a lakosság nagy része a szunnita iszlám egyik legkonzervatívabb ágát követi, ennek értelmében az a nő, aki nem tartja be a szigorú öltözködési előírásokat, megrovásban részesül. Nemrég a szaúdi rendőrség őrizetbe vett egy nőt Rijád központjában, akit az erkölcsi törvények megszegésével vádolnak azért, mert nyilvános helyen levette az abaját, a test egészét elfedő, hosszú fekete ruházatot – írja a Reuters.

Hírdetés

A nő a vallási szigor elleni tiltakozásul választotta a lázadás ezen formáját, amire a közösségi oldalakon hívta fel a figyelmet. Az akcióról készült fotót több portál is megosztotta, némelyik azonban kitakarta azokat a testrészeket, melyeket nem fedte az abaja. A nő egyébként rózsaszín és narancssárga bokáig érő ruhában és fekete dzsekiben pózol a fényképen.

Ám a poszt nem pozitív hatást és követőket hozott, hanem dühös szaúdiak kommentjei árasztották el az internetet. Az egyik Twitter-üzenet egyenesen a legmagasabb büntetési tételt emlegette fel, hiszen a nő tiszteletlenül viselkedett és megszegte az állam törvényeit.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »