Megválasztották a pünkösdi királyokat

A pünkösd nem csak egyházi, hanem ősi tavaszköszöntő ünnep is, szerte Európában. Már amennyi egyáltalán megmaradt a népi hagyományokból a kontinensen. Itthon több helyen pünkösdi királyt választottak, kiderült, hogy ki a legügyesebb a legények közül. De a leányok sem unatkoztak – hangzott el az M1 Híradójában.

Díszes népviseletbe öltöztek a lányok a Hargita megyei Székelyszenterzsébeten. Énekelve vonultak végig a településen. A pünkösdi királynéválasztás Székelyföld-szerte ismert népszokás, az utóbbi években azonban már csak néhány településen elevenítik fel a hagyományt.

 

Gólyalábaztak, célba lőttek a pünkösdi királyválasztás résztvevői. Székelyföldön a már konfirmált legények vehetnek részt a megmérettetésen. Közülük a legügyesebb egy évre kapja meg a Pünkösdi Király címet.

A hagyományőrző programra minden évben sokan kíváncsiak.

„Nem vagyunk egyedül. Jönnek, nagyon sokan jönnek, főleg az anyaországból nagyon sokan jönnek hozzánk és erre hívják fel a figyelmünket a hozzánk érkező barátaink, rokonok, szeretteink, hogy szeretnek ők idejönni” – ismertette Kincses Kálmán Székelyszentkereszt református lelkésze.

Hírdetés

Lóháton szlalomoztak, vizet hordtak és különböző ügyességi feladatokat hajtottak végre Ópusztaszeren a pünkösdi királyválasztás résztvevői. Az Alföldön a lovas megmérettetésnek régi hagyományai vannak. A feladatok azonban még a gyakorlott lovasoknak is kihívást jelentettek.

„A küzdelem az nagyon kemény volt és meg sem gondoltam én sem, hogy ennyire kemény lesz, a bejárás során nem tűnt ennyire, amikor végeztem akkor, hát akkor bizony kiderült, hogy ez nem egyszerű” – mondta a győztes.

A Pünkösdi király címet az elmúlt évszázadokban csak a legügyesebb férfiak viselhették.

A népi hagyomány szerint, akik elnyerték, különböző kiváltságokat kaptak. A választott pünkösdi királynak a legények engedelmességgel tartoztak és vitás ügyekben ő volt legfőbb bírájuk is.

„A lovasversennyel kiválasztott pünkösdi király egy éven át ingyen ihatott a többiek rovására a kocsmában. Minden ünnepségre, minden fajta összejövetelre meghívták, tehát nem akármilyen hatalom volt egy éven keresztül pünkösdi királynak lenni” – fogalmazott Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

A királyválasztás a pünkösdi népszokások egyik legrégebbi hagyománya, ami egész Európában elterjedt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »