Megunt indiai katonáit kínaiakra cserélné a Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek új elnöke, Mohamed Muizzu, aki azzal kampányolt, hogy megváltoztatja az aprócska indiai-óceáni szigetcsoport "India mindenekelőtt" politikáját, arra kérte Újdelhit, hogy vonja ki katonáit az országból.

Muizzu szeptemberben megnyerte az elnökválasztást, és a második fordulóban kiszorította Ibrahim Szolih akkori elnököt, miután megígérte, hogy eltávolítja a mintegy 75 fős indiai katonai jelenlétet.

India és Kína verseng a térségbeli befolyásért, és a Muizzut támogató koalíció inkább Kína felé hajlik. Jelentések szerint az indiai katonák radarállomásokat és felderítő repülőgépeket működtetnek, indiai hadihajók pedig segítik ellenőrzés alatt tartani a maldív tengeri gazdasági övezetet.

"A maldív nép erős felhatalmazást adott neki (Muizzunak), intézzen kérést Indiához, egyben reményét fejezte ki, hogy India tiszteletben tartja a maldív nép demokratikus akaratát" – derült ki az elnöki hivatal szombati közleményében.

Hírdetés

Muizzu pénteki beiktatásán azt mondta: "Biztosítani fogom, hogy ennek az országnak területén ne legyen külföldi katonai jelenlét".

Az új államfő ezt a kérést Kiren Ridzsidzsu indiai földtudományi miniszterhez intézte, aki Újdelhit képviselte a beiktatáson – írták a közleményben.

"Megállapodás született arról, hogy a két kormány megvitatja a további együttműködésre vonatkozó működőképes megoldásokat" – mondta egy magas rangú indiai kormányzat tisztségviselő névtelensége megőrzése mellett, anélkül, hogy tisztázta volna, India vissza vonja -e a katonáit.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »