Megtartották a XII. Bősi karácsonyi kézműves vásárt – KÉPEKKEL

Megtartották a XII. Bősi karácsonyi kézműves vásárt – KÉPEKKEL

Szállingózó hóesés fogadta Bősön a karácsonyi kézműves vásárra igyekvőket szombaton a helyi művelődési központban. A 12. alkalommal megvalósuló esemény a népi hagyományok, a képző- és iparművészet valamint a környezettudatos értékteremtés, illetve a közösségépítés jegyében zajlott.

A standok szebbnél szebb portékáiból válogathatott a vásár közönsége, a közel 40 termelő, kézműves és képzőművész azonban nemcsak karácsonyhoz kötődő termékeket árusított.

Aki éhes volt, már a művelődési központ előtt is vásárolhatott a lángosból vagy a kürtőskalácsból, de a kultúrház előterében is nagy választékban hozzá lehetett jutni házi süteményekhez és egyéb finomságokhoz. Nem hiányozhatott persze az ilyenkor klasszikus puncs és a forralt bor sem. A kézműves kuckót a ruhatárnál alakították ki, ahol élményagyagozásra invitálták a gyermekeket, az előtér másik végében a fotósarok várta, elsősorban a családosokat, egy karácsonyi hangulatú kép elkészítésének erejéig. Természetesen ez is díjmentes volt, mint maga a vásár.

Hírdetés

A családias hangulatú rendezvényt Bartal Emőke festőművész és Bott Maya képzőművész vezetésével egy önkéntes csapat szervezte. Fontos volt számukra, hogy az árusok ne a gagyit, hanem a minőséget és környezettudatos szemléletet hozzák magukkal a vásárba, továbbá, hogy a rendezvénynek közösségformáló ereje is legyen, azaz többet adjon egy szimpla kirakodóvásárnál.

Az egész történet még 2010-ben indult az egykori Art Galériában, ahol egy kisebb karácsonyi vásárt szerveztek helybéli profi és amatőr művészek alkotásaiból. A rendezvény fokozatosan nőtt és fejlődött, amelyet a Csemadok, Bős város és szponzorok jelenleg is támogatnak. Később a vásár Nagy Anikó Csemadok-elnök támogatásával a szervezet klubjában valósult meg, és öt esztendeje vált stabil helyszínné a Bősi Művelődési Központ. Ma már sokféle, egyedi és minőségi portéka közül válogathatnak a látogatók”,

tudtuk meg a szervezőktől.

Délután kultúrműsorok is színesítették a vásárt. A helyi Aranykert Néptánccsoport bemutatót tartott népi viseletekből és táncokból, a győri Hangraforgó együttes adventi zenés műsorral lepte meg az ott tartózkodókat, a Zöld Csillag amatőr színtársulat tagjai ünnepi dalokat adtak elő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »