Megszűnnek a gyermekotthonok

Megszűnnek a gyermekotthonok

A fóti gyermekotthon tervezett felszámolásával megszűnik a kísérő nélkül hazánkba érkezett kiskorúaknak helyet adó részleg is – értesült a Magyar Idők.

Mint ismeretes, a kormány vállalta, hogy 2019–2020-ig az állami gondozásban élő gyermekek közül nevelőszülőknél helyezi el azt, akit csak lehet, a többiek pedig 8, 10, 12 fős lakásotthonokba költözhetnek. Ez a sors vár többek között a Károlyi István Gyermekközpontra is, ahol jelenleg mintegy 40, kísérő nélkül hazánkba érkezett kiskorúról gondoskodnak. Azt, hogy az illegális bevándorlók ezen csoportját hol helyezik majd el, egyelőre nem tudni, de garantáltan lesz helyük – hangsúlyozta forrásunk. A határt egyedül átlépő gyermekek a jövőben is számíthatnak a magyar állam segítségére, a kormány tartani fogja magát vállalásához, hogy számukra minden egészségügyi és oktatási támogatást megad.

A bicskei gyermekotthonban történtek miatt már készül egy törvényjavaslat a gyermekvédelmi intézményekben élő, szexuális abúzussal, visszaéléssel veszélyeztetett gyerekek védelme érdekében.

Ezt Czibere Károly szociális államtitkár jelezte egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve: mivel ezeknek az eseteknek a megelőzésére az erkölcsi bizonyítvány kevésnek bizonyul, létrehoznak egy nyilvántartást azokról, akik elkövettek ilyen típusú bűncselekményt, hogy többé ne kerülhessenek a gyermekek közelébe. Mint elhangzott, a jövőben pszichológiai szakvéleményt is igénybe kívánnak venni az alkalmassági vizsgálatoknál, ahogy az a nevelőszülők kiválasztásánál már gyakorlat. Mint ismeretes, a bicskei gyermekotthon igazgatóját szexuális visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség.

Czibere Károly megerősítette: mivel az intézményben dolgozók, illetve a településen élők közül senki nem jelezte, hogy 2012-ben hasonló ügyben már folyt egy rendőrségi vizsgálat, a hatóságok nem léphettek korábban. Ugyanakkor azt is hozzátette: az ilyen ügyekben mindig rendkívüli óvatossággal kell eljárni, amit jól mutat, hogy – a bicskei üggyel szemben – a fővárosi Alföldi utcai gyermekotthonban a rendőrség eddig semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy ott is szexuális zaklatás ért volna bentlakókat.

Hírdetés

Az államtitkár azt mondta, még várják, hogy a rendőrség lezárja a nyomozást, és annak fényében döntenek az esetleg szükséges lépésekről. Jelezte azt is, hogy dolgoznak áldozatvédelmi intézkedési terven is, részben már ennek részeként igyekeznek „elkülöníteni” a bicskei otthon főigazgatója ellen feljelentést tett gyerekeket azoktól a nevelőktől, akik esetlegesen befolyásolhatják vallomástételüket.

A gyermekvédelmi törvény már parlament előtt lévő módosításával kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a jövőben súlyos veszélyeztetésnek minősül, ha a szülő nem működik együtt a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival, így a gyermekorvossal, a védőnővel, a családvédelmi szolgálat vagy a gyámügy munkatársaival.

A módosításnak azonban, bár egyes jogvédők ezt gondolják, nem a családok életébe való beavatkozás, hanem az olyan tragédiák elkerülése a lényege, amilyen Gyöngyösön vagy Recsken történt.

Ahogyan Czibere Károly fogalmazott: a gyermekbántalmazás vagy gyermekéheztetés nem tartozhat bele a szülői önrendelkezés kategóriájába, akkor sem, ha ameddig lehet, a gyermeket igyekeznek a családban tartani. A hasonló tragédiák elkerülésére kerül bele az egészségügyi törvénybe, hogy a védőnőknek, házi gyermekorvosoknak milyen esetekben van jelentési kötelezettségük, emellett a miniszter minden évben módszertani útmutatót ad ki a rendszerben dolgozóknak.

Az államtitkár közölte: a különleges gyermekvédelmi ügyek munkacsoportja, amelynek a gyermekvédelmi hatóságok képviselői mellett tagja az országos rendőrfőkapitány, a főbíró, a főügyész is, a közeljövőben áttekinti majd 2016 kiemelt történéseit, hogy levonja a következtetéseket, s ha kell, további jogszabály-módosításokra tegyen javaslatot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »