Megszólalt az Európai Bizottság embargókérdésben: az EU egységes a szankciócsomag ügyében

Megszólalt az Európai Bizottság embargókérdésben: az EU egységes a szankciócsomag ügyében

A tagállamok szakpolitikai minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság közös nyilatkozatot adott ki a hétvégén folyamatosan tárgyalt hatodik oroszellenes szankciócsomag kapcsán. Ennek része a sokat vitatott olajembargó, és mivel sok tagállam nem akar rajtaveszteni a szankciókon, az eredetileg péntekre ígért eredmény vasárnap estére sem született meg. Sőt, kiderült, hogy a tárgyalások a jövő hét elején tovább folytatódnak.

Az EB közleménye szerint az EU egységes a “szankciócsomag szükségességét illetően”, és “intenzív tárgyalások zajlottak a hatodik szankciós csomag részleteiről, és az intézkedések többségével kapcsolatban sikerült előrelépést elérni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legfontosabb dilemmákkal foglalkozó kérdésekben viszont nem került sor áttörésre.

Hírdetés

Az Európai Unió Tanácsa azon dolgozik a közlemény megfogalmazása szerint, hogy a szolidaritás jegyében véglegesítse azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat, amelyek sajátos helyzetben vannak az orosz vezetékes szállítás miatt”. Magyarul: nem került az asztalra olyan javaslat, ami az orosz kőolajtól átlagtól jobban függő országoknak elfogadható lenne.

Az egyetlen érdemi információ a nyilatkozatban az volt, hogy a jövő héten folytatódnak a tárgyalások.

KÖrkép.sk, reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »