Megszabadulhatunk a marketinges telefonos zaklatástól

Megszabadulhatunk a marketinges telefonos zaklatástól

Miután hatályba lépett az elektronikus kommunikációról szóló új törvény, az Elektronikus Kommunikációt és Postai Szolgáltatásokat Szabályozó Hivatal működésbe hozta azt a weboldalt is, melynek segítségével letilthatók a nemkívánatos marketinges telefonhívások.

A nevyziadanevolania.sk weboldal segítségével mindenki térítésmentesen, egyszerű módon beállíthatja magának, mely területekről nem kíván a jövőben marketinges hívásokat fogadni. Ugyanakkor megjelölheti azokat a témaköröket, melyek viszont érdeklik, s nincs ellenére, hogy az ilyen irányú tevékenységet folytató cégek továbbra is megkeressék ajánlataikkal. A lista havi két alkalommal frissül, s minden belföldi telefonszám regisztrálható rajta.

A nemkívánatos szám regisztrálása után a szám visszaigazolása céljából fel kell hívni az ingyenes 0800 888 000-as telefonszámot, miután egy kódot kapunk, ezt kell megadni a webes felületen, s ezzel felkerül a rendszerbe. A regisztráció után egy lista válik elérhetővé, ahol a regisztráló megválaszthatja, mely szakterületekről szeretne továbbra is marketinges hívásokat kapni.

Hírdetés

A jövőben a marketingeseknek előbb ellenőrizniük kell, hogy az ajánlatukkal hívni szándékozott fél telefonszáma nem szerepel-e a tiltott számok között. Ha megsértik a szabályt, 200 eurótól akár a forgalmuk 5 százalékáig terjedő bírság megfizetésére kötelezhetik őket. Ha valaki letiltott egy szakterületet, mégis újabb ajánlatokkal zaklatnák, ezt a [email protected] címen jelentheti.

Mint általában, itt is vannak kivételek, amikor a markatingeseknek nem kell ellenőrizniük, hogy a hívott fél szerepel-e a listán. Ilyennek számít, ha valaki vásárolt egy terméket, és jelezte, hogy szeretne további ajánlatokat kapni. A másik, ha a szolgáltatónk keres meg bennünket az ajánlatával, mivel a velünk kötött szerződése feljogosítja, hogy kapcsolatba lépjen velünk, vagy olyan utazási iroda, melytől korábban ajánlatot kértünk.

A marketinges hívások azonosítására szolgáló hasznos újdonság, hogy jövő nyártól ilyen ajánlatokkal már csak speciális előhívószámmal kereshetnek bennünket, mely 0888-cal kezdődik majd, így a kijelzőre tekintve könnyen felismerhető lesz.

(NZS/Felvidék.ma/euractiv.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »