Mégsem atombombát talált a búvár

Mégsem atombombát talált a búvár

A Kanada partjainál megtalált szerkezet mégsem az a Mark 4-es, amelyet 1950-ben engedték ki egy balesetet szenvedett amerikai bombázóról, mielőtt a repülőgép lezuhant volna.

Emlékezetes, a szerkezetre a hónap elején egy búvárkodó férfi talált rá. Sean Smyrichinsky vízalatti robogójával tengeri uborkákat keresgélt a Pitt-sziget közelében, amikor megtalálta azt a tárgyat, amiről először azt hitte, egy UFO.

Ezután széles körben elterjedt a vélekedés, hogy arról a nukleáris bombáról lehet szó, amelyet egy Alaszkából gyakorlatozni induló, Convair B36-B típusú stratégiai bombázóról dobtak a tengerbe, amikor a repülőgép bajba került.

Az amerikai bombázó – az ilyen gépek akkoriban az atomütőerő gerincét adták – Alaszkába tartott, útközben pedig éppen a nukleáris csapásmérést gyakorolta egy szimulált bevetés során, fedélzetén egy valódi nukleáris fegyverrel, egy Mark 4-es atombombával.

A Mark 4-es a Nagaszakira dobott bombához hasonló, annak továbbfejlesztett változata volt. A továbbfejlesztés elsősorban abban állt, hogy „közlegénybiztossá” tették a szerkezetet, azaz arra törekedtek, hogy véletlenül, emberi mulasztásból ne lehessen élesíteni.

Hírdetés

A bombázó azonban útközben meghibásodott, hat motorjából három lángra lobbant, a személyzet pedig úgy döntött, elhagyja a repülésképtelenné vált gépet. Előbb azonban kidobták a nem élesített atombombát, amelynek hagyományos töltetét a levegőben felrobbantották. (Az amerikai hadsereg a mai napig állítja: a bombát ólommal, TNT-vel és urániummal töltötték fel, de plutónium nem volt benne, így atomrobbanás előidézésére alkalmatlan volt).

A repülőgép lezuhant, roncsait csak  1954-ben találta Brit Columbiában az amerikai légierő különítménye. A bombázóról a fontosnak ítélt alkatrészeket összeszedték, a roncsot pedig felrobbantották. 1997-ben a repülőgép roncsait egy amerikai és egy kanadai expedíció is felkutatta. Mérések elvégzése után megállapították: nem tapasztalható rendellenes sugárzás a helyszínen.

A kanadai haditengerészet november 22-én a búvár segítségével megvizsgálta a most tenger alatt meglelt szerkezetet, és cáfolta, hogy a repülőgépről a tengerbe dobott bomba maradványairól lenne szó: a szerkezet még csak nem is bomba, hanem egy acélszerkezet eleme. Az újabb fordulatról a BBC számolt be.

Egyébként nem ez az egyetlen ilyen bomba: még számos nukleáris robbanószerkezet hever a világ tengereiben, főleg az ötvenes-hatvanas évekből, a hidegháború zordabb időszakából. A Convair B36-B által eldobott Mark 4-es azonban az első olyan dokumentált eset az atomkorból, amikor nukleáris fegyvert „hagytak el”.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »