Mégsem a „férfi elnyomás” miatt készítenek a nők pikáns szelfiket magukról

Mégsem a „férfi elnyomás” miatt készítenek a nők pikáns szelfiket magukról

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói 113 ország több tízezer szelfifotóját vizsgálták meg. A tanulmányból kiderül, hogy nem így akarnak férfit fogni maguknak a nők, hanem a gazdasági egyenlőtlenség miatt szexualizálják magukat. A kutatás vezetője, dr. Khandis Blake elmondta, hogy megnézték, mely országokban jellemzőek ezek a képek leginkább, illetve azt is megállapították, hogy a posztolt fotók mellett általában hashtagként a szexi vagy a dögös szó állt.

„A pszichológusok szerint annak, hogy a nők elégedetlenek a külsejükkel, általában a patriarchális elnyomás a legfőbb oka. Ez azt jelenti, hogy a nők olyan társadalmakban élnek, amelyek a külső megjelenésüket jobban értékelik, mint más tulajdonságaikat. Ezzel szemben mi azt találtuk a kutatásunkban, hogy a nők hajlamosabbak több időt és energiát fektetni a szexi szelfik posztolásába olyan online platformokon, ahol a gazdasági egyenlőtlenség növekszik, és nem olyan helyeken, ahol a férfi elnyomás és így a nemi egyenlőtlenségek győzedelmeskednének. Ez különböző földrajzi helyeken alkalmazható, még úgy is, ha figyelembe vesszük az egyéb tényezőket, mint a népességméretet, az emberiség fejlődését és az internet-hozzáférést” – mondta el dr. Khandis Blake.

Hírdetés

A kutatók azt sugallják, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség növeli a versenyt és a nyugtalan állapotot az emberek között a társadalmi hierarchia minden szintjén. Ez érzékennyé teszi őket arra, hogy hol helyezkednek el a társadalmi ranglétrán, és jobbak akarnak lenni másoknál.

A kutatás vezetője hozzátette: ez a jövedelemegyenlőtlenség a szexi szelfik nagy előrejelzője, azt sugallja, hogy ezek a fotók a nők körében a társadalmi emelkedést jelképező tényezők. „Jogosan vagy tévesen, a mai környezetben a szexi megjelenés nagy hasznot hozhat gazdaságilag, társadalmilag és személyesen is” – tette hozzá.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »