Megpuccsolták Orbán egyik példaképét

Megpuccsolták Orbán egyik példaképét

Az orbáni bevándorláspolitika egyik példaképe Ausztrália, ám az ottani miniszterelnököt, Tony Abbottot megbuktatták. Így az ország brit korona alóli kikerülése is napirendre kerülhet.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a brit származású Tony Abbott miniszterelnök ellen a jogász-újságíró Malcolm Turnbull, majd az egyébként egyáltalán nem liberális, inkább nemzeti-populista Liberális Párt hétfői rendkívüli tisztújító kongresszusán le is győzte ellenfelét 54-44 arányban.

Múlt héten nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt a politikus, miután Julie Bishop külügyminiszter is jelezte a kormányfőnek, hogy elvesztette a kabinet és a párt alsóházi képviselőinek bizalmát. A párt egyre több vezető politikusa döntött úgy, hogy átáll, majd következett az alsóházi képviselők szavazása, ahol Abbott alulmaradt, majd rezzenéstelen arccal, szótlanul elhagyta a termet.

Mi lesz most?

Hírdetés

Történt már hasonló puccs az ausztrál történelemben, nem is oly rég: az ausztrál Munkáspárt és az ország élére úgy került Julia Gillard, hogy megbuktatta az akkori miniszterelnököt, Kevin Ruddot. Ezt követően az akció fordítva is megtörtént, majd mindketten távoztak a pártvezetésből, így a 2013-as esztendőben három elnöke volt a pártnak, amely el is bukta a választásokat a már említett Liberális Párt ellen.

Turnbull a fentiek nyomán egyébként kormányt alakíthat, a Sydney Morning Herald szerint fel is forgatja az Abbott-kabinetet. Azt várják tőle, hogy több lesz a nő és a mérsékelt jobboldali a kormányban – Abbott alatt ugyanis egyikben sem bővelkedett az ausztrál kabinet.

Hosszú folyamat lesz a köztársasággá válás

Ám ami miatt még érdekesebb az Abbott-buktatás, az a köztársaság ügye. Amint arról a Magyar Nemzet augusztus 3-i számában is beszámoltunk, Tony Abbott „korábban az Ausztrálok az Alkotmányos Monarchiáért nevű szervezetet vezette”. A Mandinernek 2013-ban David Morris, az Ausztrál Republikánus Mozgalom egyik vezetője akkor azt mondta: „vannak potenciális vezetők a liberálisok között is, ráadásul amennyire én tudom, mindannyian köztársaságpártiak. Így komoly lökést adna a mozgalomnak, ha valamelyikük ülne az elnöki székbe, hiszen akkor kétpárti támogatást élvezhetnénk”. A most miniszterelnökké avanzsáló Turnbull olyannyira köztársaságpárti, hogy korábban vezette is a republikánus mozgalmat.

Morris, aki azóta Délkelet-Ázsiában dolgozik, az MNO-nak most azt mondta: 23 millió ausztrál örül most. „Még a munkáspárti szimpatizánsok is becsülik Turnbullt, aki a ránk szégyent hozó mini-Putyin, Tony Abbott utódja” – mondta, majd kérdésünkre, hogy ettől felgyorsulhat-e az ország köztársasággá válása, azt mondta: „Igen, de így is lassú folyamat lesz.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »