Megölték a terrorista vezetőt Oroszországban

Megölték a terrorista vezetőt Oroszországban

Megölték Magomed Szulejmanovot, a Kaukázusi Emirátus nevű terrorszervezet vezetőjét az észak-kaukázusi Dagesztánban végrehajtott különleges műveletben – közölte az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) kedden.

A NAK közlése szerint a dagesztáni Uncukulszkij körzetben hajtották végre az akciót az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) különleges egységei a védelmi minisztérium és a belügyi csapatok közreműködésével. Az akcióban négy fegyveressel végeztek, köztük Szulejmanovval, és a szervezet dagesztáni tevékenységét irányító Kamil Szaidovval.

A hegyi erdőségben rejtőztek el

A terrorellenes bizottság elmondása szerint a hatóságok hétfőn fedezték fel az „illegális szervezet” tagjainak tartózkodási helyét a hegyi erdőségben. A hatóságok körbevették a területet, majd tüzérségi és légicsapásokat mértek az állásaikra. Ezt követően a különleges egységek behatoltak a területre, ahol tűzpárbaj kerekedett köztük és a terroristák között. A két vezető ekkor halt meg.

Hírdetés

Több mint 40 áldozat egy 2013-as robbantásban

A 39 éves Szulejmanov 2005 óta volt a Kaukázusi Emirátus soraiban, azóta állt szövetségi körözés alatt. A férfi ez év áprilisában vette át a szervezet vezetését, miután a terrorelhárítók végeztek Aliaszhab Kebekov korábbi terrorista vezérrel, aki a tavaly megölt Doku Umarov csecsen lázadóvezérnek, a szervezet alapítójának lépett a helyébe.

Az orosz hatóságok a Kaukázusi Emirátus számlájára írják a 2013-ban a dél-oroszországi Volgográdban elkövetett robbantásos merényleteket, amelyek több mint 40 ember életét követelték.

A szervezetet 2007-ben alapította Doku Umarov, aki több oroszországi terrorcselekmény elkövetését is magára vállalta, köztük a Nyevszkij expresszvonat ellen 2009-ben végrehajtott robbantást, a 2010-ben a moszkvai metróban és 2011-ben a domogyedovói repülőtéren elkövetett merényleteket.

A Kaukázusi Emirátus 2014-ben videoüzenetben közölte, alárendeli magát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak. Ez évben azonban a szervezetnek tulajdoníthatóan olyan közlések láttak napvilágot, amelyekben az Iszlám Államnak fogadtak hűséget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »