Megoldotta rutinból – szakértő értékeli Michelisz Norbert szezonját

Megoldotta rutinból – szakértő értékeli Michelisz Norbert szezonját

Szenzációs tett, hogy immár kétszeres túraautó-bajnoknak mondhatja magát a magyar pilóta – mondta az InfoRádiónak a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter szerint Michelisz Norbert a teljes szezon alatt összeszedett volt és mindig a legfontosabb pillanatokban alkotott maradandót.

Michelisz Norbert 2019 után ismét megnyerte a legrangosabb túraautó-világsorozatot. A Hyundai 39 éves magyar versenyzője a TCR World Tour Makaóban rendezett szezonzáróján az időmérő edzésen és az első futamon is elsőként zárt, majd a másodikon nyolcadik lett, ez pedig elegendő volt a végső sikeréhez.

Michelisz Norbert 440 ponttal lett első az összetettben, másodikként a francia Yann Ehrlacher (Lynk&Co) végzett 430 pontot szerezve, harmadikként pedig a brit Rob Huff (Audi) zárt 414 ponttal.

Vámosi Péter azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar pilóta megérdemelten ünnepelhetett a szezon végén, ugyanis az egész idény alatt összeszedett volt. Mint fogalmazott, Makaóban

az bizonyult a kulcsmomentumnak, hogy Michelisz Norbert megnyerte az időmérőt,

ugyanis egy utcai pályáról van szó rendkívül szűk kanyarokkal, ami miatt a versenyen nagyon nehéz előzni. A Hyundai versenyzője ugyanakkor jól ismeri ezt a versenypályát, amely az egyik kedvence, rengeteg tapasztalatot szerzett az aszfaltcsíkról még a WTCC-s korszakban, amikor ugyancsak örülhetett futamgyőzelemnek ezen a helyszínen. Ezen tapasztalatok mellett a rutin neki kedvezett, nagyszerűen tudott élni a lehetőséggel.

A Motorsport Online főszerkesztője hozzátette: igaz, hogy a brit Rob Huff több versenyt nyert korábban Makaóban, a döntő pillanatokban azonban ezen a hétvégén a magyar pilóta „felé billent a mérleg nyelve” és ez pontokban is megmutatkozott. Az első futamon elért győzelmével ráadásul tovább tudta növelni az előnyét legfőbb riválisaival szemben, így a második verseny már csak arról szólt – a szakíró szerint –, hogy „kényelmesen be kellett kocognia”. Megjegyezte, hogy az idényzáró második futamán a szerencse is mellé állt, hiszen Huff autóján felnyílt a motorháztető, miután hátulról nekiment az uruguayi Santiago Urrutiának.

Emiatt a brit pilóta behajtott a bokszba, és bár visszatérhetett a pályára, sok pozíciót veszített, végül pedig csak a 12. lett.

Hírdetés

Vámosi Péter szerint ha nem történik meg mindez a brittel, valószínűleg Michelisz Norbertnek „jobban kellett volna futnia az eredmény után” és rákényszerült volna, hogy fogjon előzési manőverekbe, de a verseny teljesen másként alakult. Mint mondta, szenzációs tett, hogy immár kétszeres túraautó-bajnoknak mondhatja magát.

#TCRWorldTour

Final de la carrera en Macao Puesto 6 para @bebugirolami victoria de Frederic Versvich y campeonato para Norbert Michelisz P8 con Hyundai, primer campeón del formato WT pic.twitter.com/4tLRUP3Q5m

— Corazondef1 (@Corazondef1) November 19, 2023

Michelisz Norbert visszatekintve a teljes idei szezonra, úgy fogalmazott, hogy érzése szerint kiegyensúlyozottabb volt a teljesítménye, mint 2019-ben. A szakértő emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt is az utolsó versenyen és gyakorlatilag az utolsó pillanatokban dőlt el a bajnoki cím sorsa abban a sorozatban, azaz a WTCR-ben.

„Úgy látszik, hogy ez most már az ő védjegye egy kicsit. Ő nem szereti az unalmas, előre eldöntött szezonokat”

– tréfálkozott.

Vámosi Péter meglátása szerint a magyar pilóta főleg „fejben volt összeszedettebb” a korábbi évekhez képest. Taktikusan, nem kapkodva versenyzett, „nagyon ügyesen ment a lepattanókra”, szorgosan gyűjtögette a pontokat, ami azért nagy szó, mert a szakértő szerint a versenykonstrukciót figyelembe véve és az egész évre visszapillantva nem mindig az övé volt a legjobb autó és a legmeggyőzőbb teljesítmény. Michelisz Norbert azonban kihozta magából és az autójából a maximumot, a legvégén pedig „feltette az i-re pontot”, élve a szerencse adta lehetőségekkel is.

Szó van róla, hogy a TCR World Tour sorozatot jövőre újra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) veszi a szárnyai alá, ami a szakíró szerint eladhatóbbá, versenyképesebbé teheti a szériát. Ezzel kapcsolatban a végső szót az FIA legfelsőbb döntéshozó testülete, a Motorsport Világtanács mondhatja ki majd decemberben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »