Megoldódik egy eddig elásott hulladéktípus újrahasznosítása

Megoldódik egy eddig elásott hulladéktípus újrahasznosítása

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Mióta Kína 2018-ban leállította a hulladékok importját, a csomagoláshoz és szállításhoz használt ipari pántolószalagok Európában nagyrészt a lerakókba, a föld alá kerülnek. Az osztrák Prinzhorn Csoport egyik magyar leányvállalata, a budapesti, lakossági szelektív hulladék nagy részét is kezelő Hamburger Recycling Hungary Kft. kezdeményezésére nemsoká ezt a hulladéktípust is sikerül bekapcsolni a körkörös gazdaságba, mert Lőrinciben a cég felállított egy ehhez szükséges, korszerű gépsort.

„Rengeteg tesztelésen, finomhangoláson vagyunk már túl, és a tervek szerint rövid időn belül élesben is megkezdjük a pántolószalagok válogatását, darálását és továbbítását az újrahasznosítók felé. Mivel korábban ennek a hulladéknak a szelektív gyűjtése nem volt jellemző, egyelőre nehéz megbecsülni, milyen volumeneket érhetünk el. Az eddigi információink alapján a 3000 tonnát reális célnak tartom a kezdés utáni első évre, ami azonnal jelentős lépés lenne a logisztikai szektor ökológiai lábnyomának csökkentésében” – fogalmazott Karczub Mária, a Hamburger Recycling Hungary Kft. januártól kinevezett ügyvezetője.

A szakember több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az újrahasznosítási iparágban. 2011-től a cég egyik jogelődjénél dolgozott kereskedőként, majd kereskedelmi vezetőként a csoporton belül. Az ügyvezetői széket Panyi Lászlótól vette át, aki több mint negyvenéves szakmai pályafutását lezárva ment nyugdíjba, de tanácsadóként továbbra is segíti a vállalatot.

Hírdetés

Az új vezető a legfontosabb idei projektnek nevezte a pántolószalagok feldolgozását, ami a magyar recyclingszektor számára is mérföldkövet jelent. A cég ezenkívül egy új anyagtípus újrahasznosításába is bekapcsolódna, a tervek szerint pedig a papír- és a műanyagválogató infrastruktúrájukban is jelentős fejlesztésekre kerül sor, hogy minél megbízhatóbb együttműködő partnerei legyenek a MOHU-nak.

Karczub Mária a 2023. júliusában indult, új hulladékkezelési rendszer első félévéről elmondta: „Mostanra egyre több hulladékot tudtunk elhozni azoktól, akik regisztráltak a MOHU weboldalán és minket jelöltek meg partnerként. A kezdeti, átmeneti visszaesés után kimutathatóan emelkedésnek indultak a grafikonok, ami az uniós elvárásokban szereplő hazai újrahasznosítási célok teljesülése szempontjából is jó hír, egyben követelmény a szektorral szemben”.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »