Megnyitották a Turba 150 Emlékévet

Megnyitották a Turba 150 Emlékévet

Február 26-án került sor a Turba 150 Emlékév megnyitására a szombathelyi Batthyány-Strattmann László és Fatimai Szűz Mária-templomban, ahol Dejcsics Konrád OSB mutatta be az ünnepi szentmisét. A 2022-es rendezvények a 150 éve született Turba József ezredesről, a császári és királyi 83. gyalogezred parancsnokáról emlékeznek meg.

A szentmise után Tóth Kálmán frakcióvezető köszöntötte Szombathely Megyei Jogú Város nevében a megjelenteket, majd Sásdi Imre alezredes a 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, illetve Wolfgang Wildberger ezredes az osztrák Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője nyitotta meg az emlékévet.

Az emlékév rendezvényeinek Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye, illetve határainkon túli települések adnak otthont.

A megnyitó után került sor az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozójára, amelyre Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megye 28 vitézének leszármazottai érkeztek.

A találkozót Fülöp András, az emlékév és találkozó főszervezője köszöntötte.

Hírdetés

Az év során folytatódik az első világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonáknak emléket állító táblák átadása, például Kiskanizsán, Szepetneken és Felsőrajkon. Szerveződik egy buszos kirándulás szlovéniai, illetve olaszországi első világháborús hadszínterekre; emellett emlékbélyeget is kibocsátanak.

A megnyitó visszanézhető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Dejcsics Konrád OSB szentbeszéde megtekinthető ITT.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Vaskarika.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »